Laddar

Elliot drabbades av hjärnskada vid födseln – här ger klinikchefen sitt svar

Det nyfödda barnet i Kristianstad föddes med en hjärnskada efter barnmorskans misstag. Nu ger klinikchefen sitt svar.

delningar

Det har gått nio och en halv månad sedan incidenten på Centralsjukhuset i Kristianstad, där Elliot drabbades av en hjärnskada i samband med förlossningen. 24kristianstad har tidigare berättat om hur föräldrarna Johanna Adolfsson och Jakob Alftén har kämpat för sitt barn. Han fick läggas en vecka respirator efter födseln den 14 november förra året.

En barnmorska fick kritik från Inspektionen för vård och omsorg efter att på eget bevåg ha gett mamman värkstimulerande medicin, trots att hon redan hade tillräckligt med värkar. Det ledde till att barnet drabbades av syreförlust.

Sedan dess har sjukhuset vidtagit ett flertal åtgärder, för att något liknande inte ska kunna ske igen.

– Vi har gjort det som föreslogs i utredning. Barnmorskan har utbildat sig och certifierat sig i ett program. Eftersom att det är en pågående utredning är hon placerad på BB, men har inte ensam hand om några förlossningar. Det är dels för att hon själv ska få en lugn, säger Rickard Claesson, chef på kvinnokliniken i Kristianstad och Ystad.

Det fanns ett förslag om att införa en koordinator som ska ha en övergripande blick. Har man infört det? – Vi hade tidigare en person på dagtid, men har nu även en som barnmorskorna kan ringa under kvällar och nätter. Det är bra att ha det stödet och att någon har en övergripande blick. Det ska inte spela någon roll på vilket sjukhus man föder barn, utan kompetensen ska vara likvärdig, säger Rickard Claesson.

Han förklarar att det är viktigt för alla sjukhus att ha ett högt säkerhetstänk. Efter incidenten med Elliot har det ökat. Samtidigt kan det gå fel, när resurserna inte är oändliga.

Vi har fått en stor ökning av antalet förlossningar under de senaste åren. 90-talisterna är många och föder nu barn. Samtidigt har det kommit många nyanlända hit i fertil ålder. När det är ett ökat tryck kan barnmorskorna också bli stressade. Om man är ensam barnmorska är det risk för tunnelseende, säger Rickard Claesson.

Är det säkert att föda barn på Centralsjukhuset i Kristianstad? – Ja, det är lika säkert i Kristianstad som på vilket annat sjukhus som helst. Det är ofta slumpen som avgör var nånstans man tar ett felbeslut.

Relaterade artiklar