Laddar

Elev i Kristianstad blev bortgift

Kommunen vet med säkerhet att tvångsgifte inträffade i somras.

delningar

I somras fördes minst en elev från Kristianstads kommun utomlands och giftes bort. Det framgår utav en enkät som Dagens Samhälle gjort.

Enkäten om tvångsgifte har skickats ut till samtliga av landets kommuner, där skol- och utbildningscheferna för grund- och gymnasieskola fått ge sitt svar på om elever blivit bortgifta under sommaren. Sammanlagt 131 kommuner har svarat på enkäten och av dessa misstänker 13 stycken att barn i kommunen blivit bortgifta.

– Det är ju fasansfullt redan att det händer i var tionde kommun, men jag är övertygad om att det är långt vanligare än så. Det skulle skolorna veta om de lärde sig att tolka signalerna bättre, säger Astrid Schlytter, rättssociolog och expert på hedersförtryck på Stockholms universitet, till tidningen.

Fyra kommuner, däribland Kristianstad, uppger för Dagens Samhälle att de med säkerhet vet att elever under sommaren förts utomlands för att bli bortgifta. Förutom Kristianstad vet man med säkerhet även att tvångsgifte drabbat barn i Nacka, Stockholm och Västerås.

Relaterade artiklar