Laddar

Eko-hallen storsatsar – ska expandera med tio nya butiker

Ekohallen i Fjälkinge står inför en storsatsning. De kommer att expandera med tio nya butiker.

delningar

Ekohallens historia började år 1964, då de öppnade en butik i en före detta dansrotunda i Fjälkinge, öster om Kristianstad. Idén var erbjuda allt för hus och hem till låga priser. Tio år senare köptes verksamheten av Hässleholmskoncernen Bergendahls. Sedan dess har de vuxit och nu finns det fem Eko-butiker i hela landet.

– Vi satsar mycket på produkter för huset och hemmet, med inredning bland annat. Det är till stor del inriktat på familjen. Vi lever fortfarande lite på devisen att vi har allt under ett tak, men där vi har inriktat oss mer på att sälja kända varumärken. Vi har ett starkt samarbete med våra leverantörer, säger Ted Berggren, vd för Ekohallen.

Nyligen har de byggt upp en julmarknad på 1 000 kvadratmeter, fylld med allt från utomhusdekorationer till tillbehör för julgranen. Dessutom är en ny avdelning på gång att byggas upp.

– Vi kommer att ha Sveriges största Disneyavdelning i Fjälkinge, där det även ska finnas ett ritrum. Vi jobbar mycket med upplevelser och barnevent. Det ska vara roligt att komma till Eko och shoppa, säger Ted Berggren.

Vad är det ni säljer mest av? – Vi säljer fyra ton lösgodis i veckan per butik, det är vad som är populärast. Men det finns fem avdelningar där vi satsar extra hårt. Det är blommor, leksaker, rengöring, kroppsvård och säsong. Under högsäsong på sommaren och till julen kan vi ha 40 000 kunder på en vecka. Vi ska inte ha den billigast produkten alltid, utan ha varumärken där man känner sig trygg och kunna handla till ett bra pris i en luftig miljö, säger Ted Berggren.

 

 

På Ekohallen i Fjälkinge har de öppnat en 1 000 kvadratmeter stor julmarknad.

 

Får ni någon respons från kunderna? – Vi marknadsför oss delvis via Facebook, där vi har 14 000 personer som gillar oss. När vi lägger ut inlägg om exempelvis julmarknaden, så är det många som tycker att det är roligt och spännande. När vi byggde upp avdelningen med halloween, så tycker kunderna att det är roligt. De ser det som en upplevelse att åka hit.

Nu planeras det för en kraftig expansion av Ekobutiker i landet. Från huvudkontoret undersöker de lägen där det finns ett upptagningsområde på minst 80 000 personer. Butikerna vill de placera i befintliga handelsområden. Näst på tur står en butik i Örebro som kommer att öppna våren år 2019.

– Vi har hittat en bra tomt, där vi kommer att riva ett par byggnader och bygga en ny stormarknad. Det blir en helt ny butik på 8 000 kvadratmeter, säger Ted Berggren.

De kommande åren kommer Eko att göra en offensiv satsning. De planerar att öppna totalt tio nya butiker, varav sex stycken under de närmaste tre åren.

– Det är en stor investering, men efter att vi öppnade i Västerås och sett att försäljningen där gick över förväntan, känner vi oss trygga med detta. Vi har haft ett koncept som har blivit framgångsrikt. Vi har skruvat på det under de senaste åren och satsat mer på fritid och hemmet. Efter det har vi fått ett snabbt gensvar, säger Ted Berggren.

Fakta: Ekohallen i Fjälkinge

Grundades: År 1964 i Fjälkinge. Köptes år 1974 år Bergendahls. Eko-butiker finns nu i Fjälkinge, Malmö, Borås, Kalmar och Västerås. Antal anställda: 85 personer i butiken samt 12 på kontoret. Yta: 10 000 kvadratmeter.

Relaterade artiklar