Laddar

Efter tvillingmammans död – succé för insamlingen

Bara någon dag efter att en 32-årig kvinna dog efter en tvillingfödsel på CSK, startades en insamling till pappan. Många har sedan dess ställt upp och skänkt pengar. "Han är tacksam", säger Ingela Hansson.

delningar

På fredag den 24 februari födde den 32-åriga mamman tvillingbarn på Centralsjukhuset i Kristianstad. Båda är friska och normala. Det hela fick dock komplikationer som ledde till att mamman blödde kraftigt och lades i respirator. Den 28 februari förklarades hon död. Efter det hölls en begravning med mottagning i Kristianstad enligt arabisk sed.

Kvar finns nu pappan med sina nya tvillingbarn och två barn sedan tidigare. För att underlätta livet har engagerade personer startat insamlingar, där Ingela Hanssons hjälp nu har gett resultat. – Fram till i dag har vi fått in 16 000 kronor. Vi har betalat fakturan för begravningen på cirka 9 000 kronor, det är en utgift som är jobbig för många att ta. Resten av pengarna kommer pappan själv att få bestämma vad han ska använda till, säger Ingela Hansson.

I förra veckan fick hon kontakt med pappan och pratade med honom med hjälp av en tolk. Han var tacksam för de pengar som hittills samlats in och att så många vill hjälpa till. Det framkom då också att mannen ville använda en del av pengarna till att anlita en advokat som kan föras hans talan i samband med händelsen kring hustruns död. – Det är fantastiskt att så många vill hjälpa honom, att det finns en sådan stor medmänsklighet. Vi kommer att fortsätta insamlingen. En idé är att starta en fond som kan vara till gagn för hans barn, säger Ingela Hansson.

Efter att mamman dog vid förlossningen har CSK har lämnat in en anmälan enligt Lex Mariah till Inspektionen för vård och omsorg. Nu ska man utreda vad som skett vid förlossningen för att liknande händelser inte ska kunna ske igen.

Relaterade artiklar