Laddar

Efter succén – nu hyllas han: ”Hoppas att han är en inspiration”

Joel Persson har inlett sin debutsäsong i SHL briljant. Nu hyllas han av tränaren Sam Hallam.

delningar

Det har gått cirka sju månader sedan Växjö Lakers presenterade Joel Persson som ny spelare. Men där och då var det nog inte många som trodde att Osbysonen, som för tre år sedan spelade i division 2, skulle ta en ordinarie plats i SHL.

Nu, ett par månader senare, har 22-åringen bevisat motsatsen och gjort 14 poäng på sina 20 inledande matcher i SHL – och åtta poäng på lika många matcher i Champions Hockey League. På torsdagskvällen befann han sig i Malmö Arena när Växjö Lakers mötte Malmö Redhawks. Efteråt hyllades han rejält av lagets tränare Sam Hallam.

– Han har varit fantastiskt bra… alltså det han har gjort är att han har kommit in och levererat ett spel, som gör att han ser ut som en toppback på SHL-nivå – omgående, säger Sam Hallam och fortsätter:

– Nu fick vi inget powerplay mot Malmö, men vårt powerplay bygger väldigt mycket på hans mod och skicklighet. Han smarthet och hans ”hockeysense” är fantastisk.

Är du förvånad? – Ja, det blir man ju. Men jag tror att Lakers försökte rekrytera honom till juniorerna för längesen också. Man har hört väldigt mycket bra om honom. Han har spelat i söderettan i många år och det är en bra serie.

Hallam fortsätter:

– Tittar man på laguppställningarna är det bra spelare och erfarna coacher. Skillnaden på lagen där och de nedre lagen i hockeyallsvenskan kanske inte är så jättestor.

När Sam Hallam ser det i ett större perspektiv blir han än mer imponerad av Joel Persson – och ser honom som en förebild för många andra.

– Kommer man inte in på något hockeygymnasium kan man nästan lägga av och man ska upp i hockeyallsvenskan eller SHL direkt. Sen finns de här killarna som tar andra vägar och kommer fram.

– Jag hoppas att Joel är en inspiration för väldigt många hockeyspelare som både är i ettan och och tvåan just nu.

Handen på hjärtat. Visste du vem Joel Persson var för ett år sen? – Nej, inte för ett år sen. Jag började väl höra lite om honom under fjolårssäsongen. Men när det började bli konkret för oss, så gick det väldigt fort. Mycket har man fått kolla upp i efterhand.

Hur långt tror du han kan gå? – Det här är första gången som han har möjligheten att bara fokusera på hockey… han har tidigare jobbat heltid vid sidan av hockeyn. Det riktiga kraften kanske inte har funnits att träna extra, och nu helt plötsligt får han en helt annan support och tid till att utvecklas.

– Ge Joel något år till med bra med året-runt-träning och bygga på sig ännu mer för att bli lite kvickare och lite starkare – varför ska inte han sikta på dra på sig Tre Kronor-tröjan längre fram?

Du ser det som en potentiell landslagsback? – Ja, alltså de här killarna som har den här ”sensen” som han har är inte så många. Han har en faktor som är svår att träna sig till. Men som sagt: ge honom lite tid. Det kommer säkert komma lite dippar under den här resan också. Då ska vi försöka hantera dem på ett bra sätt tillsammans.

Ett annan faktor som Hallam tror att Joel Persson har nytta av är att han har jobbat tidigare, och ser sitt yrke som ett privilegium.

– Han är väldigt ödmjuk inför möjligheten. Många spelare på den här nivån har aldrig jobbat en dag i sitt liv på ett ”riktigt jobb” – det har Joel. Han vet vad det innebär och kan nog se privilegiet i att vara professionell hockeyspelare betydligt mer än många andra. Det tror jag han har väldigt stor nytta av, säger Sam Hallam.

 

 

Relaterade artiklar