Laddar

Efter staketet och vakterna – gängen har flyttat

Situationen runt Vilans skola har lugnat ner sig sedan vakter och staket sattes på plats. Men nu misstänker man att gängen har flyttat.

delningar

För cirka en månad sedan började de att bygga ett två meter staket runt Vilans gamla skola, som ska hålla ungdomsgäng borta från området. Bakgrunden är att personalen på Slussen har känt sig otrygga när personer sålt droger nära deras verksamhet och orsakat skadegörelse på byggnader. Fritidsgården fick stängas av liknande skäl.

Den oron hos de anställda tog verksamhetschefen också upp i Brottsförebyggande rådet, där han informerade om följande: ”Skolan upplever att de lägger märke till droghandel som sker under dagtid runt skolgården. Skolans personal känner sig hotad och otrygg”.

– Attityden som finns hos de här ungdomarna är ett problem. De är inte rädda för att hota med våld, säger Radovan Javurek, ordförande för BRÅ i Kristianstad

Situationen uppges dock vara bättre runt Vilans skola sedan kommunen anlitade en ordningsvakt och satte upp ett staket som ska hålla obehöriga borta. Nu har det dock uppstått ett annat problem. Ungdomsgängen misstänks ha flyttat till nya platser i kommunen.

– Polisen gör vad de kan för att rensa på Charlottesborg, men ett litet antal ungdomar (alla över 18 år) har nu förflyttat sig från Vilan efter att vi satte in väktare och satte upp staket. Det är en grupp som inte är bosatta i det området. De kan kopplas till skadegörelse på Rönnowskolan i Åhus, säger Radovan Javurek,

Hur arbetar ni för att komma åt problemet med bland annat droghandel? – Polisen har intensifierat sina instanser, utifrån de resurser de har. Charlottesborg är ett högt prioriterat område. Ett problem är att lagstiftningen inte helt hänger med. När polisen tar någon för eget bruk av narkotika så släpps de i regel efter förhör. Vi har pratat om att införa ett mellantvång, något som vi i nämnden har bett förvaltningen att titta vidare på, säger Radovan Javurek.

Relaterade artiklar