Laddar

Efter hotet mot personalen – nu öppnar de igen

Personalen blev hotad och byggnaden utsatt för skadegörelse. Nu tar de beslutet att öppna igen.

delningar

I april månad stängde fritidsgården Kulan i stadsdelsområdet Vilan i Kristianstad. Orsaken var att byggnaden vid ett stort antal tillfällen hade blivit utsatt för skadegörelse med krossade rutor. Dessutom kände sig personalen hotade när ungdomar hade tagit över området och sålde narkotika helt öppet.

– Nu känner vi att vi ska backa lite, efter att de kastat gatstenar in i lokalen och skjutit på fönstren med luftgevär. Det är ingen bra arbetsmiljö. Vi har haft kontakt med både socialen och polisen, men det finns inga vittnen och inga bevis på vilka som ligger bakom, sade Tord Johnsson, ordförande i styrelsen, efter beslutet om stängningen.

Efter den händelsen tog kommunen ett beslut att sätta in en väktare på området. Sedan dess har det även byggts ett stängsel runt fastigheten, med en öppning in till fritidsgården. Nu har situationen lugnat ner sig på Vilan och under ett styrelsemöte på tisdagskvällen togs Kristianstads Fritidsgårdsforum beslutet att åter öppna.

– Beslutet togs efter ett samtal med personalen. Tryggheten och säkerheten har blivit bättre. Vi har pratat mycket med ungdomarna och arbetat förebyggande. Dels har vi haft aktiviteter på Slottet, dels har vi arbetat ute på skolan, säger Margareta Eklund, verksamhetschef på Kristianstads Fritidsgårdsforum.

– Vi hade problem med stenkastning tidigare under våren. Efter att polisen ökade sin närvaro och det sattes upp ett staket har det lugnat ner sig. Vi har fritidsgården för ungdomarnas skull, säger Tord Johnsson.

Efter nyöppningen kommer fritidsgården att ha öppet klockan 14.00- 20.00 på måndagar, onsdagar och torsdagar. Verksamheten begränsas till barn och unga i åldrarna 10 – 16 år.

– Vi hoppas att vi kan uppfylla det som ungdomarna vill göra. Vi har verksamhet med gym, har en fotostudio och ska börja med matlagningskurs, säger Margareta Eklund.

Relaterade artiklar