Laddar

Efter hjärnskadan på förlossningen – så agerade sjukhuset

Efter förlossningen i Kristianstad drabbades Elliot av en allvarlig hjärnskada. Så här agerade sjukhuset

delningar

För nio månader sedan drabbades Elliot av en allvarlig hjärnskada när han förlöstes på Centralsjukhuset i Kristianstad. Det kan du läsa om i reportaget som har publicerats här. Han fick ligga i respirator på grund av att en barnmorska bröt mot reglerna och gav mamman för mycket värkstimulerande medicin.

Händelsen har utretts av Inspektionen för vård och omsorg. De konstaterade i april att barnorskan hade gjort fel. På sjukhuset har de vidtagit flera åtgärder efter händelsen, för att något liknande inte ska kunna ske igen.

– Först och främst vill jag säga att all inblandad personal och jag själv är väldigt ledsna att något så allvarligt kunnat hända. Vi jobbar för att följa upp det in i minsta detalj för att se vad som hände, sade den tillförordnade chefen Eva Cosmo till Kristianstadsbladet innan IVO tog sitt beslut.

Barnmorskan fick gå en utbildning via internet, där hon skulle utbildas i att övervaka hjärtfrekvensen på barn som ligger i mammornas mage. Under sju veckors tid var hon tvungen att arbeta tillsammans med en medansvarig barnmorska och fick inte ha någon praktikant under sitt ansvar.

Enligt en rapport till IVO vill sjukhuset också införa en koordinator som har överblick över alla förlossningar. Det skulle dock kräva att fler barnmorskor kan rekryteras. Rutinen är att åtgärderna ska följas upp efter ett halvår för att se ifall de gett någon effekt.

24kristianstad har varit i kontakt med Centralsjukhuset i Kristianstad. De meddelar att den ansvarige chefen är tillgänglig i nästa vecka.

Relaterade artiklar