Laddar

Efter beslutet om värnplikt: Så påverkas mönstringen i Kristianstad

I torsdags kom beskedet från regeringen att återinföra den allmänna värnplikten. Detta bara några månader efter beslutet att Rekryteringsmyndigheten ska läggas ner i Kristianstad. Här är beskedet om vad som sker nu.

delningar

Det var på torsdagen som beslutet kom om att 13 000 ungdomar ska kallas in till mönstring, med syftet att få fler kvinnor och män att gå grundutbildningen med värnplikt. Med start i juli månad skickas kallelserna ut där de som fyller 18 under året ska genomgå fysiska och psykologiska bedömningar och tester samt medicinska undersökningar.

Mönstringen har under närmare 50 år genomförts på Rekryteringsmyndigheten i Kristianstad. I oktober månad togs beslutet att den avdelningen ska läggas ner. Beslutet grundade sig bland annat på utredningar om var i landet det sker störst befolkningstillväxt. Trots att värnplikten nu införs igen, kommer myndigheten i Kristianstad inte att få finnas kvar.

– Under hösten kommer mönstringen att ske i Kristianstad, Göteborg och Stockholm, men år 2018 flyttas det till Stockholm och Malmö. Skillnaden nu är att det kommer bli obligatoriskt att dyka upp på mönstringen ifall man blir kallad. Gör man inte det så kan det bli en rättslig process, men det sker inte särskilt ofta, säger Sofie Engström på Rekryteringsmyndigheten.

I det frivilliga systemet har cirka 8 000 personer årligen sökt sig till Försvarsmakten.  Det kan bli aktuellt med nyanställningar i framtiden för att klara av en ökad kapacitet, men inget där är beslutat ännu. Mellan oktober och april ska testerna av ungdomarna göras denna höst. Det blir då sista gången som mönstringen genomförs i Kristianstad. – Det ställs höga krav på de som ska antas. Man måste vara högt motiverad för att inte skada eller utsätta någon annan för fara under övningarna och i eventuell krigssituation, säger Sofie Engström.

De personer på Rekryteringsmyndigheten som är anställda i Kristianstad har erbjudits tjänsts i Malmö. Några av dem har nappat på det förslaget.

Relaterade artiklar