Laddar

Efter bakslaget – nytt försök att starta profilutbildning

Under förra hösten sade Skolinspektionen nej till profilutbildningen. Nu gör de ett nytt försök.

delningar

Gymnasieskolan Academy of Retail and Business kommer att starta i Kristianstad till hösten, med lokaler i närheten av Hästtorget. Det nationella ekonomiprogrammet är den utbildning de har fått tillstånd att driva. Visionen är dock att ha en helt specialinriktad profil. Nu finns det bara möjlighet att bedriva inriktningen på en del av skoltiden.

Under förra året gjorde de ansökan till Skolverket, De sade då nej till att starta profilprogrammet. Motiveringen var att det som ingick i kurserna redan lärdes i andra typer av kurser på gymnasiet och högskolan. Det handlade bland annat om varumärkesbyggnad och management. Även Skolinspektionen gav avslag.

Nu gör bolaget bakom Academy of Retail and Business ett nytt försök. I en ansökan till Skolverket vill de starta en särskilt variant på ekonomiprogrammet. Andreas Carlsson,  en av de drivande krafterna bakom skolan, har tidigare förklarat att han vill göra eleverna mer kreativa och ”mänskliga”. Det handlar om att utveckla kunskaper om hur människor tänker, känner och handlar.

– Vi tror på vårt koncept som är värdegrundsbaserat. Ansökan handlar om att ha en utbildning som är anpassad efter detaljhandeln i dag, där de efterfrågar viss kunskap, säger Kim Linkruus, kontaktperson på ARB Sweden.

I sin ansökan skriver de att målen i ekonomiprogrammet stärks när eleverna förstår värderingar, attityder och kommunikation. De ska få lära sig mer om entreprenörskap, praktisk marknadsföring och hur det är att driva bolag. Gymnasieskolan uppger att de har ett samarbete med ett av Sveriges största företag.

I den nya ansökan har man även sänkt utbildningskostnaden per elev. Det var något som Skolverket reagerade på förra året. Då var den på 94 000 kronor. Nu är den på 87 500 kronor. Då ska det även ingå workshops, studiebesök och ”föreläsare från världsledande aktörer från olika branscher”.

Nu är det upp till Skolverket att ta ett beslut ifall skolan får starta en helt ny profil för Kristianstad.

LISTA: Några av de ansökningar som friskolan nyligen gjort:

Academy of Music and Business, Örnsköldsvik. Academy of Tech and Business, Laholm. Academy of X and Business, Härnösand. Academy of X and Business, Jönköping.  Academy of Tech and Business, Laholm. Academy of X and Business, Jönköping. Academy of X and Business, Härnösand. Academy of Music and Business, Tingsryd (angående riksrekrytering). Academy of Music and Business, (angående riksrekrytering). Academy of Retail and Business, Kristianstad (särskild variant) Ansökan från Academy of Music and Business, Tingsryd (särskild variant). Academy of Music and Business,  Vara (särskild variant).

Utöver det ansöker de även om utökning på flera gymnasieskolor.

Källa: Skolinspektionen

Relaterade artiklar