Laddar

Efter 14 raka förluster – bärgade äntligen första segern

I helgen tog tabelljumbon sina första poäng för säsongen.

delningar

Att Österslövs IS haft en kämpig säsong i division 6 Östra har nog inte undgått någon som följer den lokala fotbollen. När vårsäsongen avslutades var lagets facit 0 poäng och 13 raka förluster.

– Det är tufft att vara en liten förening på landet i dag, när ungdomar inte är intresserade av fotboll mer. Det är lite orsaken. Sen de vi har, har prioriterat lite annat. Ligger man där man gör i serien och inte får betalt blir det lätt så. Vi har haft jättesvårt att få ihop lag. Därför har resultaten blivit som de blivit. När vi har ordinarie lag har vi varit rätt hyfsade och varit med i många matcher. Men när man inte tränar riktigt eller varit där blir det så, förklarar Österslövstränaren Lasse Ek.

Den spelarbrist som så när fick till följd att man la ner föreningens reservlag under våren har under sommaren åtgärdats. Fyra före detta Österslövs IS-spelare har återvänt, efter bland annat semestrar, medan fyra nyförvärv plockats in via ett samarbete med ett ungdomshem för ensamkommande i Arkelstorp.

När serien åter drog igång efter sommaruppehållet inkasserades dock förlust nummer 14, mot Edenryds IF. Men i helgen var det så till slut dags för säsongens första poäng och seger. Borta mot IFK Knislinge lyckades nämligen Österslövs IS vinna med 4-2 och spräcka nollan i seger- och poängkolumnen.

– Det var helt underbart. Tänk dig själv. Man är ju en vinnarskalle när man håller på med detta. Jag har själv spelat på division 2-nivå i massa år och tränat ungdomslag innan. Sen förlorar man 13 matcher på våren och en till direkt efteråt, säger Lasse Ek, som menar att poängen varit på gång de senaste matcherna, och lägger med ett skratt till

– Det var roligt. Helt underbart. Man hade glömt hur det var att sjunga segersång. De var jätteglada, killarna.

 

Segern mot IFK Knislinge var enligt Lasse Ek ”helt rättvis”. Kanske inte så märkvärdigt då Österslöv gjorde mål i en helt annan utsträckning än tidigare på säsongen. Efter att ha noterats för blott åtta gjorda mål i de 14 första matcherna gjorde man alltså fyra i en och samma match.

– Jag tänkte på samma sak när jag körde hem, att ”Ja, så var det faktiskt”. Men vi har ju ett rätt hyfsat lag men man fattas kanske sju spelare till nästa match. Då kvittar det vilket lag man är, om du tar bort de sju-åtta bästa varje gång. Det är så sanningen är, det är så vi har haft det. Jag har fått skrapa ihop 13 spelare till A-laget under våren, varav 10 varit B-lagsspelare. Då får man ju stryk.

Med säsongens första seger (och poäng) i hamn menar Lasse Ek att motståndarna nu får passa sig, då Österslövs IS mycket väl kan komma att överraska i fler matcher. Härnäst väntar dock svårast tänkbara motstånd – då serieledande Yngsjö IF gästar Östvallen på torsdag.

– De har 40 poäng och vi hade noll fram till den senaste omgången. Men nere i Yngsjö i våras var vi med, och var nära att ta poäng. Det kan man inte tänka sig. Men det är lite så i fotboll, med lite flyt kan man vinna varje match. Vi får försöka överraska på torsdag. Vi ger inte upp. Det finns en liten chans än. Nu gäller det att ta den.

Relaterade artiklar