Laddar

Dyrt med sophämtning i Kristianstad

Mer än 200 kommuner har en lägre avgift än Kristianstad.

delningar

Avfallsavgifterna runt om i Sverige skiljer sig kraftigt åt, beroende på i vilken kommun du lever. I en sammanställning från Villaägarna har de vanligaste avgifterna för husägare tagits fram och det visar sig då att Kristianstads kommun har en förhållandevis dyr avgift.

Vanligtvis betalar en husägare i Kristianstad årligen 2 420 kronor i avfallsavgift. Någonting som placerar kommunen på en 222:a plats bland kostnaderna, där 1:an har den lägsta vanliga avgiften.

– Det är svårt att förstå varför priset skiljer så mycket mellan kommunerna. En del av skillnaden skulle kunna bero på att hushållen väljer dyrare alternativ i vissa kommuner, t.ex. för att man är mer miljömedveten och villig att betala extra för att kommunen tar emot flera olika fraktioner, säger Anna Werner, samhällspolitisk analytiker på Villaägarnas Riksförbund, i ett pressmeddelande.

Den billigaste avgiften för sophämtning i landet har Trollhättans kommun, där husägarna årligen betalar 950 kronor i avfallsavgift. Dyrast är det i sin tur i Sala kommun – där den vanligaste avgiften ligger på 3 390 kronor.

– Vi har analyserat en rad faktorer men kan inte se att någon av dem påverkar kostnaderna avsevärt. Det kan finnas bra skäl till varför priserna skiljer sig åt, men det borde utredas så att man som konsument förstår vad man betalar för, säger Anna Werner.

I nordöstra Skåne är avgiften för sophämtning som billigast i Bromölla (2 030 kronor/år) medan den är som dyrast i Osby och Östra Göinge (3 060 kronor/år).

Relaterade artiklar