Laddar

Drönare kan hjälpa till i sökandet efter Julia

Missing People får enligt ett beslut i länsstyrelsen tillåtelse att använda sig av drönare vid sina eftersök. Nu söker de efter en pilot som kan hjälpa till att söka efter Julia i Åhus.

delningar

Missing people har ansökt om att få använda totalt 20 stycken drönare i sitt arbete med att söka efter försvunna personer. Det vill säga en radiostyrd flygande farkost med en fast monterad kamera. Nyligen tog länsstyrelsen i Stockholm att organisationen ska få lov att använda den typen av övervakning. Tommy Alvinsson på Missing People i Skåne utesluter inte att drönare även kan användas i sökandet efter den försvunna kvinnan i Åhus.

– Vi har funderat på att använda oss av drönare, men har tidigare inte fått lov. Det är ett bra hjälpmedel, där vi kan söka exempelvis i områden där vi inte får lov att gå som i fält med grödor. Ifall det finns någon drönarpilot som vill hjälpa till så får de gärna vända sig till oss, säger Tommy Alvinsson.

Drönare har använts flera gånger tidigare av Missing People för att söka efter försvunna personer. De har gjort experiment i 30 centimeter höga betesfält som visar att det är nästa omöjligt att se personer som ligger 10-12 meter bort. Därför är det av stor vikt att gå tätt i skallgångarna eller att få en överblick från luften.

Efter den nya lagen krävs dock ett särskilt tillstånd, som organisationen nu har fått. Det ställer också krav på hur drönaren får användas. I tätbebyggda områden anses de inte vara lämpliga eftersom att det är enklare att söka med andra metoder. Polismyndigheten och minst två anhöriga måste ge tillstånd innan Missing People får söka efter någon försvunnen från luften. De måste också informera allmänheten att en drönare används. Organisationen ser det dock som ett viktigt verktyg.

– Vi har hjälp av det på flera sätt. Det går att söka av stora ytor snabbare än vad man kan göra med människor. Drönare kan också flyga över platser där terrängen är för farlig, exempelvis vid branter. Det kan också göra att vi hittar en person tidigare, tiden är en viktig faktor, säger Helene Brinkenfeldt, verksamhetschef på Missing People.

Relaterade artiklar