Domen om mordförsöket överklagas

Männen frikändes av domstol efter att ha varit misstänka för mordförsök. Nu överklagar åklagaren.

delningar

I somras blev en 23-årig man utsatt för rånförsök vid hembygdsparken i Hässleholm. Han hade stämt möte med andra män som sköt med honom med ett hagelgevär. Han klarade sig men blev skadad. I december fick det hela sitt rättsliga efterspel då händelsen togs upp i tingsrätten.

En 19-årig man dömdes till fängelse i ett år och sex månader för försök till grov rån. Han 18-årige vän dömdes till ett år sluten ungdomsvård. Han frikändes däremot för mordförsöket. En 22-årig man frikändes för rånet och dömdes endast till dagsböter för ringa narkotikabrott.

Nu vill chefsåklagaren Anette Olsson att samtliga män ska dömas till ett hårdare straff och väljer därför att överklaga tingsrätten dom till hovrätten. Hon skriver att 19-åringen bör få ett längre fängelsestraff eftersom att tingsrätten har ”gjort en felaktig bedömning av straffvärdet”.

Hon vill också att 18-åringen ska dömas för mordförsök. Motiveringen är att han på bara fem meters avstånd avlossade ett hagelskott som gick in i överkroppen på 23-åringen. Cirka 140 hagel träffade och det kunde ha varit livshotade ifall de hade gått in i njuren eller i ett större blodkärl.

Att 18-åringen ska ha skrikit ”jag skjuter, jag skjuter”, ska enligt åklagaren visa att han varit medveten om sin handling. Enligt åklagaren har 18-åringen också varit likgiltig till ifall 23-åringen skulle dö eller inte. Därför vill hon att straffet ska skärpas.

Även 22-åringens dom överklagas. Åklagaren vill att han ska dömas för försök till grovt rån. Motiveringen är att han var med i bilen när de flertal männen åkte till hembygdsparken för att råna 23-åringen. Mannen har påstått att han inte kände till sina kumpaners planer, men det ska finnas omständigheter som talar emot den bilden.

I rättegången har ett stort antal personer vittnat. Det finns också en omfattande teknisk bevisning.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar