Laddar

Dödsolyckorna i trafiken ökar – akuta insatser efterfrågas

Trots Trafikverkets insatser för höjning av trafiksäkerheten syns nu en ökning av dödsolyckor på landets vägar

delningar

Trafikverket har de senaste åren utfört omfattande insatser med bland annat mitträcken och omkörningsfält för att öka säkerheten på landets vägar, men trots det så ökar dödsolyckorna i trafiken, det rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Matts-Åke Belin, Trafikverkets projektledare för nollvision gällande trafikdödligheten, efterfrågar nu akuta insatser för att sänka hastigheterna på de drabbade vägarna.

– Ökningen den sker inte på det vägnät som vi har gjort säkrare. Utan de sker på det vägnät där vi inte har gjort några insatser, berättar Matts-Åke Belin, trafiksäkerhetsexpert vid Trafikverket, till Ekot.

– Vi har till och med fler döda än vi hade året före, fortsätter han.

Särskilt singelolyckor med dödlig utgång har ökat de senaste åren, främst på mindre landsvägar där även vägunderhållet kan vara lågt prioriterat.

En insats som nu planeras av Trafikverket är att fortsätta arbetet med att sänka ner 90-vägar till 80 km/h istället, något som ibland rör upp känslor hos trafikanter.

– Ja det är inte särskilt populärt, förstås. För att de som bor i de här områdena de upplever att hastighetssänkningarna begränsar deras mobilitet på olika sätt, säger Matts-Åke Belin till Ekot.

Relaterade artiklar