Djurrättsaktivister nära bli överkörda – nu startar rättegången

Tomma Burar i samband med manifestationen vid HK Scan. - Foto: Henrik Nordell

I morgon startar rättegången mot den åtalade chauffören.

3 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Den 11 december genomförde Tomma Burar en manifestation utanför Scan i Kristianstad. Några av personerna från gruppen satte sig på vägen, där djurtransporten skulle köra in. En film visar hur demonstranter bärs bort av polis. Det finns också videoklipp som visar personerna snabbt måste flytta sig när lastbilarna kör förbi.

En av chaufförerna har blivit åtalad efter den dagen. Föraren misstänks för framkallade av fara för annan, på grund av att han körde med en tung lastbil i hög fart nära djurrättsaktivisterna.

– Jag anser inte att det vart en direkt fara. Hade de inte flyttat sig så hade jag stannat, jag hade absolut inte kört på någon med flit. Jag var mest störd över att de störde mig i mitt arbete, sade lastbilschauffören i ett förhör med polisen.

Han förnekar brott, men har varit beredd på att ta emot ett strafföreläggande. I morgon kommer rättegången att starta. Det är också den enda huvudförhandlingen som är planerad i fallet. Då kommer vittnen från Tomma Burar att finnas på plats. De ska då ge sin syn på vad som skedde.

– Jag vände mitt huvud i sista sekunden och fick syn på en lastbil som kom farande alldeles för fort. Jag märkte att han inte tänkte bromsa och jag hann precis rulla undan. Annars hade jag blivit påkörd, säger Mary-Jane Eklund, 46, från Malmö, en av flera av aktivisterna som ska vittna under rättegången.

Tomma Burar sände live via facebook i ett klipp som nu setts över 450 000 gånger. De har också spridit flera andra filmer från manifestationen. En av dem ser du längst ner under artikeln. Åtalet har väckt stor uppståndelse i gruppen.

– Det är anmärkningsvärt, och skrämmande, att en fredlig aktion som görs för minska våld, väcker så mycket hot om våld och att förare utsätter aktivister för livsfara. Vi har inget emot varken förare eller andra. Vi önskar endast att våldet mot djuren upphör, säger Martin Smedjeback, medgrundare av Tomma burar.

Även en av personerna som är aktiv i Tomma Burar kommer att ställas inför rätta, nu på torsdag. Han åtalas för ohörsamhet mot ordningsmakten. Anledningen är att han har suttit i vägen för djurtransporter under samma blockad. Mer om det kan du läsa senare på 24kristianstad.se

Här nedanför ser du filmen som visar när en av lastbilarna kör förbi:

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar