Djurägaren varnas – Länsstyrelsen kräver bättring

Vid ett besök på ett jordbruk i Kristianstadstrakten konstaterade Länsstyrelsen brister i djurhållningen.

delningar

Länsstyrelsen genomförde i maj kontroller av djurhållningen på ett jordbruk i Kristianstads kommun. Vid kontrollen av gårdarna konstaterade länsstyrelsen bland annat smutsiga grisar i enstaka boxar, bortsett från en avdelning där många grisar hade färsk gödsel. Detta berodde på foderstörning några dagar tidigare, menade gårdens ägare. Enstaka större grisar samt flera grisar i samma avdelning saknade även torra och rena liggplatser. Länsstyrelsen var även tveksam om tillsynen av sjuka djur var tillräcklig. Vid uppföljande kontroll konstaterade Länsstyrelsen att grisar i 3- 4 boxar per avdelning var smutsiga och saknade torra och rena liggplatser, och att åtminstone 30 procent av de kontrollerade boxarna saknade strö helt för sysselsättning och komfort.

En tredje kontroll av jordbruket gjordes i maj. Där konstaterade länsstyrelsen bland annat att suggor saknade tillräckligt med strö för komfort, sysselsättning och för att kunna utföra bobyggnadsbeteende inför grisning. Det fanns smutsiga grisar i en av tillväxtavdelningarna och några enstaka smutsiga suggor.

En till gård med samma ägare kontrollerades under denna tidsperiod. På den gården lade Länsstyrelsen märke till att cirka 10 procent av suggorna i lösdriften och i betäckningsavdelningen var smutsiga. Några suggor med smågrisar saknade tillräckligt med strö för komfort och sysselsättning samt att utrymmet i betäckningsavdelning inte var tillräckligt stor. Länsstyrelsen konstaterade även att grisar i tillväxtstallet hölls i utrymmen med för liten tillgänglig liggyta.

Gårdarnas ägare menade att han vid kontrollerna varit otydlig med att det var tillfälligheter som gjorde att bristerna i djurhållningen fanns. Ägaren menar bland annat att anledningen till att det inte fanns tillräckligt med strö var för att ägaren precis innan kontrollen rengjort stallarna och efter det inte haft möjlighet att fylla på innan kontrollen.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att de uppfattar att det finns brister i djurhållningen och kräver nu bättring av djurägaren.

Länstyrelsen kommer att göra en uppföljning för att se att bristerna i djurhållningen åtgärdas.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar