Laddar

Det här har Kristianstadsborna helst på julbordet

Julmat, julbord. Pressbild: Hemköp/Axfood

Brunkål är en favorit på Kristianstadsbornas julbord – men det är inte alls lika populärt i övriga landet.

delningar

Julskinka, köttbullar, sill, lax och Janssons frestelse – det är vad det svenska folket helst vill ha på julbordet. Julborden runt om i Sverige följer traditionen, men det finns också tydliga regionala skillnader.

När Kristianstadsborna dukar för julbord får det gärna fyllas av all möjlig form av kål - grönkål, rödkål och inte minst brunkål. I region Syd, som i statistiken innefattar länen Skåne och Blekinge äter nämligen invånarna betydligt mer kål, och framförallt brunkål, än i landet i genomsnitt. Det visar den julbordsstatistik som årligen tas fram av Hemköp.

På julborden i Kristianstad/Skåne är det 74 procent som har brunkål, medan det bara är en procent av svenskarna i norra Sverige och fyra procent av Stockholmarna som vill äta det.

Det som invånarna i Kristianstad inte bryr sig lika mycket om på julbordet är julknäcke, som endast 4 procent äter samt julkorv, som 9 procent har på julbordet.

Sylta i Stockholm och julostkaka i Dalarna? Nej, det hör till ovanligheten. De regionala skillnaderna visar att julölen står på bordet i Dalarna och Värmland. Rödkål och grönkål är andra favoriter där.

I norra Sverige älskar man sylta på julbordet, men även gärna pastej, julkorv och julmust. Brunkål däremot serveras som sagt nästan aldrig. I sydost där Gotland, Östergötland och Kronoberg ingår, sticker julostkakan ut som en favorit. Julknäckebröd däremot syns sällan.

– Vi ser att många väljer enkla lösningar för att spara tid inför julen. Försäljningen av färdigskivad julskinka är ett exempel där vi ser en stor försäljningsökning. Vegetariska inslag på julborden är inte längre en trend utan något som finns hos de allra flesta, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp i ett pressmeddelande.

Vegetariska varor har under året ökat med närmare 20 procent på Hemköp. Vegetarisk prinskorv, vegobullar och griljerad kålrot är exempel på vegetarisk julmat. Matens ursprung är en stor del av hållbar julmat och kring våra högtider är det för många viktigt att köpa svensk mat.

Kristianstadbornas favoriter på julbordet:

Brunkål 74 %

Glögg 19%

Grönkål (fryst) 29%

Julknäcke 4%

Julkorv 9%

Julmust 16%

Julostkaka 11%

Julvört 15%

Julöl 18%

Köttbullar 20%

Leverpastej 16%

Nötter 20%

Prinskorv 19%

Risgrynsgröt 15%

Rödbetssallad 15%

Rödkål 31%

Senap 17%

Sill och Ansjovis 17%

Sylta 14%

Torkad Frukt 20%

Ägg 18%

Relaterade artiklar