Laddar

Deras uppfinning kan rädda miljön

För bara tre år sedan startade de sitt företag som nu växer internationellt. De vill att deras uppfinning installeras överallt, något som skulle kunna rädda både hälsan och miljön.

delningar

För tre år sedan startade Per Hansson och Katarina Klöfveskjöld sitt företag  Scandinavian Water Technology AB (Swatab) i Everöd, söder om Kristianstad. Det blev snabbt en succé och under de senaste åren har de vunnit flera prestigefyllda priser.

Filtersystemet Diro som de har uppfunnit och tagit patent på gör att man inte behöver använda några kemikalier när man ska diska eller tvätta kläder. Snart kan hushållen slippa hantera tvätt- och sköljmedel, något som dessutom blir en besparing för miljön.

– I England såg vi hur de använde en speciell typ av vatten, som löser fett, för att tvätta fasader. Vi testade att tvätta med det och det fungerade bra. Utifrån det har vi utvecklat ett helt nytt system där man slipper att använda kemikalier, säger Per Hansson.

Flera företag och myndigheter har redan visat intresse för Diro-systemet. Det har bland annat installerats på femton platser i omsorgen i Kristianstad. Den kommunala fastighetsjätten MKB Fastighets AB i Malmö har också installerat filtelsystemet. I framtiden ska systemet finnas tillgängligt för vanliga hushåll. Det kommer då att rymmas i ett vanligt bänkskåp.

– Systemet är enormt bra för miljön. I tvättmedel finns det mikroplaster och många farliga ämnen som kan gå rakt ut i grundvattnet och i ut haven. 90 procent av de kemikalier vi släpper ut från hushållen kommer ifrån diskmedel, tvättmedel och sköljmedel, säger Katarina Klöfveskjöld.

Swatabs arbete för den globala miljön och människans hälsa är något som på senare tid har fått stor uppmärksamhet internationellt. De har tilldelats Världsnaturfondens utmärkelse Climate Solver 2017 för sin uppfinning. De finns också med som ett av åtta företag i en rapport från Chalmers som ska presenteras för FN av den svenska regeringen, med lösningar på världens miljöproblem.

– Det är hedrande och ett kvalitetsbevis på att det vi gör är enormt bra för miljön. Vårt system kommer att ha en stor positiv påverkan på både miljön och hälsan. Förhoppningen är att det ska installeras överallt, säger Per Hansson.

Det som gör att både tvätt och disk blir rent genom Diro-Filtelsystemet är förenklat ett superrent vatten. Salter och mineraler tas bort, vilket gör det cirka 200 gånger renare än destillerat vatten. Vätejonerna som blir kvar i vattnet tar effektivt bort smutsen även vid låga temperaturer. Därmed slipper man de kemikalier som finns i många tvättmedel och som kan skapa allergier eller sjukdomar i kontakt med huden.

Systemet har genomgått flera tester för att se ifall tvätten blir ren, efter att ha fläckats ner med allt från kaffe till motorolja och rödvin. Provet har genomförts av det oberoende bolaget Swerea IVF. De har smutsat ner kläderna, torkat de i ugn, vakuumförpackat och fryst. Jämfört med ett referenstvättmedel visar resultatet att Dirosystemet i många fall ger ett bättre resultat.

– De eventuella klagomål vi fått är att kläderna inte luktar något, det finns ingen artificiellt doft av äpplen. Men rena kläder luktar ju inte. Det är bakterier som luktar. Vi räknar dessutom med att det här ger en energibesparing på 40 procent när kan kan tvätta på lägre temperaturer och tvättmaskinen håller längre, säger Per Hansson.

Relaterade artiklar