Laddar

Deras nyfödda barn drabbades av allvarlig hjärnskada på CSK

Deras nyfödda barn drabbades av allvarlig hjärnskada på CSK. Här är berättelsen om vägen tillbaka.

delningar

Det som skulle bli en helt normal förlossning slutade med att den nu 9 månader gamla pojken Elliot drabbades av en allvarlig hjärnskada, på grund av en felbehandling vid Centralsjukhuset i Kristianstad. För de nyblivna föräldrarna Johanna Adolfsson och Jakob Alftén har det varit en lång resa för att deras barn ska få ett normalt liv igen.

När 24kristianstad kommer på besök i lägenheten ligger Elliot på en blå filt. Ännu kan han inte krypa eller sitta upp utan stöd, men utvecklingen går framåt tack vare föräldrarnas envishet. Han förlöstes i Kristianstad den 14 november förra året. Då hade graviditeten gått två dagar över tiden.

Till en början såg allt ut att gå bra och värkarna kom som de skulle. Barnmorskan beslutade sig då för att, helt emot reglerna, ge mer värkstimulerande medicin. Det får de endast göra på en läkares ordination. Hela tiden ökade hon droppet för att stimulera fler värkar. Den ökade medicineringen ledde till allvarliga konsekvenser för barnet. På en monitor intill övervakades barnets puls.

– Hjärtfrekvensen gick ner. De ökade värkarna gav en minskad syretillförsel till barnet. Då hade jag nio värkar på tio minuter. Jag tänkte aldrig att det kunde göra så ont. Det var svaga hjärtljud i två timmar, säger Johanna Adolfsson

 

 

Elliot är i dag 9 månader gammal. Foto: Privat

 

När en annan barnmorska kom in i lokalen såg hon att något var fel och en läkare kontaktades. De lade press på Johannas mage och efter fem minuter hade barnet förlösts. Barnet fördes snabbt till akutavdelningen.

– När Elliot kom ut var han helt livlös och hade bara en svag puls. Han var alldeles blå, säger Johanna Adolfsson.

Det nyfödda barnet fördes ner till sjukhuset i Lund och skulle få kylbehandling för att skydda hjärnan från syrebrist. Han fick läggas i en respirator och efter en vecka flyttades barnet tillbaka till neonatalavdelningen i Kristianstad. Då visste de ännu inte hur hjärnskadorna skulle påverka Elliot på lång sikt.

– Han kunde inte leka eller kommunicera. Vi tänkte att hans liv var förstört, att det inte var ett värdigt sätt att leva. Vi får sondmata honom genom en plastknapp på magen, men han har lärt sig att äta lite själv, säger Johanna Adolfsson.

– Han är lite sen i utvecklingen, men det går framåt. Vi trodde till en början att han inte skulle kunna röra sig, att Elliot skulle bli multihandikappad, säger pappan Jakob Alftén.

Under ett flertal månader har föräldrarna fått hjälp med sjukgymnastik för att deras barn ska kunna röra sig normalt. De har också tagit kontakt med en barnfysiolog i Stockholm som gett råd om övningar. Efter hjärnskadan är han nu mer rörlig och utvecklingen är på framgång.

 

 

Johanna Adolfsson och Jakob Alftén. Foto: Privat

 

Samtidigt som allt detta skedde har Centralsjukhuset blivit utredd av inspektionen får vård och omsorg (IVO). De skrev en avikkelserapport tre dagar efter förlossningen och har under vintern gjort en intern utredning på knappt två sidor. Där konstaterar avdelningschefen att barnmorskan gjorde fel när hon gav mer värkstimulerande medicin till Johanna Adolfsson.

IVO kommer fram till samma slutsats. De skriver i sin kritik att den legitimerade barnmorskan har ”brustit i sin yrkesutövning”.  Trots det som skett fick barnmorskan jobba kvar på samma avdelning i flera månader.

– Vi har varit där och pratat med chefen. Hon sade att de inte hade rätt att stänga av någon från sitt arbete. De påstod också att de hade för lite personal. Vi vill inte att detta ska hända någon annan, säger Johanna Adolfsson.

Händelsen är också polisanmäld och där pågår det nu en utredning.

Relaterade artiklar