Del 5: Kristianstadsborna ger sina åsikter om stadskärnan

I en serie sätter 24kristianstad.se fokus på centrum. Stadskärnan i Kristianstad får både ros och ris. Så här tycker besökarna på stan.

delningar

År 2014 fick Kristianstad priset för årets stadskärna. Sedan dess har det skett stora ombyggnationer, etableringar och utflyttningar i centrum. Här är vad några av Kristianstadsborna tycker om centrala Kristianstad och vad de tror om framtiden. Fler åsikter finns i faktarutan.

1. Vad tycker du saknas i Kristianstads stadskärna?

2. Vad tycker om du om hur centrum ser ut i dag?

Emil Nilsson Ekholst

Emil Nilsson Ekholst, 21 år:

1. Det saknas folk i staden. Just nu är det inte den rörelse som det en gång har varit.

2. Det är mindre folk och jag tror att det är gallerian (C4) som dödar ut centrum.

Gabriella Selind

Gabriella Selind, 21 år:

1. Jag skulle vilja ha det mysiga Kristianstad, med gågator och kaféer. Resecentrum och Domus var kanske inte det bästa, men då fanns i alla fall bussarna centralt.

2. Gallerian (C4) förstörde mycket, då man byggde ett stort shoppingcenter utanför stan. Då lockas allt folket dit.

Mikael Andreasson,

Mikael Andreasson, 36 år:

1. Nej, inte vad jag vet. Men allting flyttar ut till C4 nu istället.

2. Tillgängligheten har blivit bättre generellt i centrum och det är bra för mig som sitter i elrullstol.

1. Jag tycker att de borde fylla de tomma butikerna och att rusta upp centrum. Det borde också vara gratis parkering på Galleria Boulevard.

2. Nu tycker jag att det har blivit sämre. Politikerna har misslyckats, man måste få slut på det här. Det fattas bara att de flyttar ut Systembolaget till Ripa eller nått.

FAKTA

Så här tycker några av Kristianstadsborna till på Facebook om centrum.

1. Mer liv torgen är något som efterfrågas av flera. "Tillbaka med torghandeln på Lilla Torg som folk gillade så mycket" och "tillåt torghandel igen så åtminstone torget blir levande" är två av synpunkterna.

2. Galleria Boulevard är en byggnad som engagerar. De som kommenterat den på Facebook kallar gallerian för en "bunker" och "ett makalöst fult betongbygge". De vill ändå att lokalerna ska utnyttjas. "Bygg in det nya badhuset i Gallerian, få ett bad centralt och utnyttja de tomma ytorna", skriver en person.

3. Många engagerar sig också i vad som krävs för levande stadskärna. Det finns tankar om att fastighetsägare ska ta mindre betalt i hyra. Butiker som New Yorker och H&M Home efterfrågas. Samtidigt vill andra ha en annan typ av utbud: "Det är för mycket mat och fikaställen och dyra butiker, det lockar inte. Förr fanns det järnhandel, textil och garnbutiker. Utbudet var bredare än vad det är idag", skriver en av läsarna.

4. Flera uppmanar att handla lokalt för att behålla handeln i centrum. " Kristianstad är på gång! Handla i stan och alla kan överleva", skriver en person.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar