Del 2: Här är entreprenörerna som satsar på stadskärnan

Flera av stadens handlare har valt att investera för att vara kvar i centrum. Här är deras idéer och önskningar.

delningar

Samtidigt som en del butiker har valt att flytta eller upphöra, har flera av entreprenörerna beslutat sig för att göra en nyinvestering i centrum. En av dessa är Linda Noresson som driver nyöppnade Skönhetsbutiken på Östra Storgatan.

Hon var tidigare butikschef för Parfymeri 1 mittemot gallerian. Det fanns planer på att stänga helt efter en hård konkurrens med näthandeln. Istället valde hon att starta en ny verksamhet med nytt koncept.

– Tanken var att jag skulle ta över butiken, men lönsamheten var dålig och det var för stor lokalyta. Många av mina stamkunder ville att vi skulle finnas kvar och då sporrade det mig att vilja fortsätta, säger Linda Noresson.

I butiken säljs det det mesta för ett vårdat yttre. Det är unika parfymer och produkter för hudvård, allt från ansiktsvatten till krämer. Ett brett utbud av kosmetika finns där med.

– Vi säljer bland annat från Collistar, ett av Italiens största kosmetikamärken. Vi har också en hudterapeut som ger ansiktsbehandling både till män och kvinnor. Det är viktigt för mig att ge kunderna bra service och uppmärksamhet, säger Linda Noresson.

Har du några önskemål som kan ge centrumhandeln en extra skjuts?

– Att ha gratis parkeringsplatser kan ge handeln ett lyft. Det hade också varit bra med fler evenemang, kanske lokala musiker som spelar eller sjunger längs gatorna och sprider en mysfaktor.

Caroline Grzeszczak och Robert Grzeszczak driver frisörsalongen Xclusive.

Ett annat företag som har valt att satsa i centrum är salongen Xclusive, som nyligen nyöppnade på Västra Storgatan. Fastighetsägaren har låtit totalrenovera lokalen och det har lett till en positiv respons från kunderna. Med rätt koncept så tror de att omsättningen kan öka.

– Vi tror att trenden kommer att vända för centrum. Stadskärnorna kommer att utvecklas allt mer och de verksamheter som kunderna efterfrågar kommer finnas kvar, säger Robert Grzeszczak, en av Xclusives ägare.

Tillsammans med systern och kollegan Caroline Grzeszczak har han en önskan om bättre parkeringsmöjligheter. De vill dels ha gratis parkering för kunder och dels fler arbetsparkeringar för de som jobbar i centrum.

De är samtidigt kritiska till de nya reglerna om begränsade tider för varutransporter på gågatorna. Det har gjort det svårare för dem att få tunga leveranser till sin salong.

Mats Kvist under nyinvigningen av butikerna vid Lilla Torg.

Även Mats Kvist gjorde en storsatsning i centrum nyligen då han samlades flera butiker inom mode och inredning. Ekbergs Woman, Ekbergs Man och Ekbergs Home har nyöppnat sedan två månader tillbaks.

– Vi har pratat om det här i sex år, men nu är allting på plats. Vi har byggt om och byggt större med tre butiker i en. Det här är en satsning på framtiden, där vi satsar på stadskärnan och framför allt här vid Lilla Torg, sade Mats Kvist i samband med invigningen.

Skönhetsbutiken på Östra Storgatan.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar