Laddar

De vill ta upp badhusfrågan på nytt – skeptisk till placering i Näsby

Det har gått två år sedan beslutet att bygga ett nytt badhus i Näsby. Nu vill Kristdemokraterna att hela badhusfrågan tas om på nytt.

delningar

Det var i november år 2015 som politikerna i Kristianstad tog ett beslut att ett nytt badhus ska byggas i Näsby. Närmare bestämt på ett område i närheten av högskolan och Krinova Science Park. I en förstudie kom man fram till att det nya badet behöver innehålla flera olika typer av bassänger, en relaxavdelning, gym, omklädningsrum, servering och utrymmen för personal.

Två år senare har kostnaderna för badet stuckit i väg. Budgeten var satt till 340 miljoner kronor. Men enligt uppgifter till Kristianstadsbladet är den nya prognosen att simhallen ska kosta skattebetalarna närmare än halv miljard kronor. Det är konsulten Predevo som arbetar med ett alternativ, där kalkylen landar på 463 miljoner kronor.

Utöver det kommer också kostnader på minst 18,5 miljoner kronor per år för at driva anläggningen. Även den kalkylen riskerar att spricka. Därför vill nu Kristdemokraterna i Kristianstad att hela badhusfrågan tas om. Det skriver deras gruppledare Christina Borglund (KD) i en motion som nyligen lämnats in till kommunen.

I förslaget står det också att det både finns fördelar och nackdelar med att bygga i Näsby. Det negativa som lyfts fram är att kollektivtrafiken till området i Näsby är sämre, att det inte ligger nära vatten (som man önskat tidigare) och att det inte ligger nära centrum.

I motionen lyfter Kristdemokraterna också upp ett tidigare förslag om att placera det nya badhuset vid Tivoliparken. Med Naturum och Hälsoträdgården i närheten skulle det då bli möjligt att kombinera träning, tävling och avkoppling.

Relaterade artiklar