Laddar

De vill starta ny gymnasieskola i Kristianstad

Det börjar bli tätt med gymnasieskolor i Kristianstad. Nu vill en ny friskola slå sig in på marknaden.

delningar

Till hösten kommer Academy of retail and business att öppna i Kristianstad och nu vill ytterligare en friskola etablera sig i staden. De har nyligen skickat in en ansökan till Skolinspektionen. Det är Jensen gymnasium med skolor på totalt tio orter i landet som har en vision om att starta nytt.

– Vi har sedan tidigare fått beviljat att utbilda inom samhällsprogrammet i Kristianstad. Det är en stor och fin stad och det är naturligt att Kristianstad dök upp som alternativ när vi nu vill expandera i Skåne, säger Anna Wiger Jensen, verksamhetschef på Jensen Education.

De program som Jensen gymnasium vill starta i Kristianstad är inom teknik, naturvetenskap, samhällsvetenskap samt ekonomi med två inriktningar (ekonomi och juridik). Fullt utbyggt beräknar de att cirka 400 elever kommer att gå på deras gymnasieskola.

En remiss har nu skickats till kommunstyrelsen i Kristianstads kommun. Senast den 11 maj ska de ha gett sitt svar till Skolinspektionen. Senast det togs beslut om nya friskolor uppgav myndigheten att ett nytt gymnasium kunde påverka andra skolor på i kommunen och att det fanns en oro att antalet sökande inte skulle bli tillräckligt stort.

Hur ser ni på möjligheten att få elever om Jensen får starta en gymnasieskola? – Det finns ett stort intresse i Kristianstad, det visar den intresseundersökning som vi har gjort. Vi ser att det är många som väljer att gå till privata utbildningar, säger Anna Wiger Jensen.

Jensen Gymnasium startade år 2003 och har i dag tolv skolor på tio orter. Enligt det senaste bokslutet från år 2016 omsatte de 325 miljoner kronor och hade en vinst på 21 miljoner kronor. Samtliga medel behölls inom företaget.

Enligt ansökan vill de starta skolan år 2019. Det vill säga ifall de blir beviljade.

Fakta / fristående gymnasieskolor i Kristianstad:

Plusgymnasiet

Praktiska gymnasiet

LBS Kreativa gymnasiet

IT-Gymnasiet

Plusgymnasiet

Önnestadsgymnasiet

Academic of Retail and Business (öppnar i höst)

Relaterade artiklar