De vill bygga Sveriges största solcellspark i Kristianstad

Göran Thessén vd för C4 Energi. Foto: C4 energi samt Mostphotos.

En stor park för solenergi kan anläggas i Kristianstad. Det är visionen hos det kommunala bolaget C4 Energi.

delningar

Solceller har fått en stor framgång som energikälla de senaste åren och nu är det flera om budet att bygga Sveriges största solcellspark.

I Göteborg planeras en på 11 hektar som ska förse 1 000 villor med elektricitet. I Sjöbo kommer en lika stor anläggning att byggas med start i mars nästa år.

I Kristianstad har C4 Energi också storslagna planer där energi ska utvinnas från solens kraft. De har tillsatt en projektgrupp som utreder möjligheten att bygga en storskalig park vid E22:an i närheten av lägsta punkten och bensinmacken. Kommunen äger redan marken och den anses inte vara lämplig för bostäder.

– Den solcellspark som vi utreder möjligheterna för skulle kunna bli Sveriges största och det innebär att den skulle kunna producera miljövänlig solel motsvarande 800 villors elförbrukning på årsbasis, säger Göran Thessén vd för C4 Energi.

Redan i dag säljer bolaget nyckelfärdiga solcellsanläggningar till privatpersoner och företag i kommunen. Idén med parken är att kommuninvånarna ska kunna köpa eller hyra andelar för att bidra till mer miljövänlig el.

Bolaget vill börja bygga nästa år. Ännu är det dock inte bestämt ifall projektet ska genomföras eller var det ska placeras.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar