Laddar

De tar över styret i Kristianstad

Alliansen är överens om att ta över styret i Kristianstad. - Foto: Arkiv

Nu är det klart vilka partier som ska styra över Kristianstad de kommande fyra åren.

2 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Mer än en månad efter valet till kommunfullmäktige är det nu klart vilka som kommer att styra över Kristianstad. Allianspartierna är överens om att söka stöd för ett gemensamt styre. Det vill säga Liberalerna, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna. Det uppger Kristianstadsbladet.

De hänvisar till ett kortfattat pressmeddelande som Peter Johansson (M), Pierre Månsson (L), Karl Gemfeldt (C) och Christina Borglund (KD) har skrivit under. De har tillsammans tagit fram ett politisk program som ska presenteras i nästa vecka.

De fyra partierna har tillsammans 29 av 65 mandat, vilket innebär att de hamnar i minoritet. De behöver därmed stöd från andra partier för att få igenom sin budget och sina förslag.

Dagens besked kan innebära att det nu blir ett maktskifte i Kristianstad. De senaste fyra åren har Socialdemokraterna styrt över kommunen tillsammans med Centerpartiet och Liberalerna. Nu ser S ut att hamna i opposition.

Kommunfullmäktige kommer att hållas den 13 november. Först då blir det klart ifall Alliansen godkänns att få de ledande posterna i kommunen.

Relaterade artiklar