De tar makten över Kristianstad

Alliansen i Kristianstad. - Foto: Henrik Nordell

På kommunfullmäktige valdes vilka som ska styra över politiken i Kristianstad.

delningar

Kommunfullmäktige på tisdagen blev ett avgörande möte. Politikerna samlades för att ta beslut i frågan om vilka som ska styra över Kristianstad de kommande fyra åren.

Kommunstyrelsen kommer att ledas av Pierre Månsson , som under det senaste året haft samma uppdrag. Han blir därmed kommunalråd när Alliansen (M+L+C+KD) nu tar över makten i Kristianstad.

Partierna har gemensamt tagit fram en politik, där de bland annat vill satsa på ökad trygghet, bygga fler äldreboenden och satsa mer på barn- och ungdomspsykiatrin.

Vice ordföranden Anders Tell (S) byts däremot ut till Peter Johansson (M). Han blir därmed också kommunalråd. Samtidigt får Socialdemokraten Anders Tell uppdraget som andra vice ordförande, det vill säga oppositionsråd.

Beslutet om maktskiftet togs utan någon som helst debatt. Däremot hade Peter Johansson (M) förberett med att lämna över en flaska till Anders Tell (S), när de nu byter roller.

Inför kommunfullmäktige avslöjades det även i Kristianstadsbladet att en av ledamöterna i Vänsterpartiet blir politisk vilde. Mannen som har ett förflutet med flera punkter i brottsregistret inleder dessutom ett samarbete med Sverigedemokraterna. Det gör att de nu får en extra post i tre av nämnderna.

– Alla har rätt att få en andra chans när de sonat sitt straff. Men jag hade hoppats att inte sitta i fullmäktige med en narkotikadöd ledamot. Att ett annat parti dessutom inleder ett valtekniskt samarbete med densamma är bedrövligt. Men det har vi bara att hantera, sade ålderspresidenten Pierre Månsson.

Moderaten Bo Silverbern valdes till ordförande i kommunfullmäktige. Han tar över uppdraget från Anna-Kerstin Larsson (L).

FAKTA

Så många mandatplaster har partierna:

Socialdemokraterna: 17 mandat

Vänsterpartiet: 3 mandat

Sverigedemokraterna: 16 mandat

Moderaterna: 13 mandat

Liberalerna: 9 mandat

Centerpartiet: 4 mandat

Kristdemokraterna: 3 mandat

Alliansen (M+L+C+KD): 29 mandat av totalt 65

S+V: 20 mandat av totalt 65

S+L+C (förra styret): 30 mandat av totalt 65

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar