Laddar

De startar unik utbildning för undersköterskor

Furuboda har startat en unik utbildning inom vård och omsorg. Om två år är de 30 deltagarna färdiga undersköterskor.

delningar

Furuboda i Kristianstad har startat en unik utbildning inom vård och omsorg i samarbete med Arbetsförmedlingen. I mitten av april började den första kullen med studerande från hela Skåne. Efter två år kommer de att vara färdigutbildade undersköterskor med specialisering mot äldreomsorgen.

Den nya utbildningen riktar sig till arbetssökande inom jobb- och utvecklingsgarantin samt dem inom etableringsprogrammet. Idén är att de ska få in en fot på arbetsmarknaden. Samtidigt bidrar det till att minska på bristen av vårdpersonal.

– Min handläggare på Arbetsförmedlingen tipsade mig. Efter att jag kommit på intervju var jag mycket intresserade av att börja utbildningen. I mitt hemland Syrien gjorde jag praktik i ett halvår och hjälpte många människor inom vården. Det behövs mer personal i Sverige och då ska vi hjälpa till. Vi känner mycket för de äldre, säger Mahmoud Jhwani från Hässleholm.

– Jag tycker om att jobba med människor, har jobbat med akutvård och har gjort praktik flera månader i Syrien. Det är snälla och bra lärare och vi har en bra stämning mellan eleverna, säger Fadwa Alwili från Malmö.

Cirka 70 personer blev intervjuade inför utbildningens start och av dem var det 30 som antogs, en mix av både killar och tjejer. Nu läser de alla dagar i veckan utan lov eller studiedagar. Det som ingår är både yrkesämnena, totalt femton veckors praktik och kurser i svenska språket. Kursdeltagarna får folkhögskoleintyg och nationellt betyg i samtliga kurser.

– Vi ser att det finns många människor från andra länder som söker till yrkesutbildningarna, men det är svårt att komma in när man inte har svenskan med sig. Det är en utmaning med språket, säger Patrik Ljungh på Furuboda Folkhögskola.

– När man arbetar med människor och särskilt äldre som undersköterska är det viktigt att kunna kommunicera. Man ska kunna föra samtal och både ge och ta emot information, säger Ann-Christine Nilsson på Furuboda.

Enligt Arbetsförmedlingens Yrkeskompass finns i dag det en mycket liten konkurrens om jobben för undersköterskor inom hemtjänst och äldreomsorg.

Samtidigt blir befolkningen äldre, vilket innebär att det kan behövas ännu mer personal inom några år. Chanserna är därmed stora för de 30 studenterna att få jobb när de avslutar utbildningen våren år 2020.

– De ska göra sin första praktik nu under hösten och redan då kan de få erbjudande om timanställning, säger Ann-Christine Nilsson.

– I slutfasen kommer de att matchas mot lediga arbeten. Alla ska kunna gå till anställning. Det finns stora möjligheten när det finns brist på undersköterskor både i regionen och inom omsorgen, säger Patrik Ljungh.

Relaterade artiklar