Laddar

De ska lära nya talanger göra eget öl

Öl som står på schemat när den nya utbildningen öppnar i Kristianstad i augusti.

delningar

Antalet bryggerier i Sverige har ökat de senaste åren. År 2010 fanns det 42 bryggerier i Sverige. Sju år senare hade siffran ökat till 392 stycken, visar statistik från SCB. Detta gör bryggeribranschen till den snabbast växande branschen i Sverige sett till antal företag.

Ölentusiaster väljer att starta sina egna bryggerier för att kunna brygga sin egen öl. Samtidigt som det i Skåne råder det också brist på bryggtekniker. I augusti startar en ny utbildning i Kristianstad som ska råda bot på det.

Det gjordes en marknadsundersökning på i vilka branscher det behövs mest arbetskraft, bryggeribranschen var en av dem.

– Det fanns underlag för att starta. Marknadsbehovet är underlag för utbildningen skulle kunna säga, säger Dan Holmér som är ansvarig för utbildningen.

Det finns två bryggteknik utbildningar i Sverige, en i Ludvika och en i Nynäshamn. Skillnaden är att dessa utbildningar ges på distans.

– Vi tror att plats baserad utbildning höjer kvaliteten. Det är många lärarledda timmar på plats. Detta gör även att vi kan komprimera utbildningen till ett år, de andra ligger på ett och halvt år, säger Dan.

Responsen för utbildningen har varit god berättar Dan, både från in bryggindustrin och framtida studenter. Det är 28 platser till utbildningen som ska fyllas. Dan berättar att dessa redan är fyllda och att det finns gott om reserver.

– Vi är jätteglada att det är mycket tjejer som har sökt. Av de 28 som kommit in är det ett stort antal som är tjejer. Det är också en bra blandning på människor i olika åldrar från 20 till 50 år. 

Det har varit många som har sökt, men som tyvärr inte kommit in. Ambitionen är att utbildningen kommer att ges nästa år igen.

– Jag hoppas att de som sökt och inte kommit in och de som inte hann skicka in i tid söker nästa år igen, avslutar Dan.

Relaterade artiklar