Laddar

De rödgröna vill ge fler unga gratis sjukvård – ”ansvarslöst” enligt oppositionen

Fler ungdomar ska få gratis vård. Det är målet när de rödgröna lägger en nytt förlag. "Direkt ansvarslöst" menar oppositionen.

delningar

Det rödgröna styret i Region Skåne, bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet, föreslår nu att höja gränsen för fri sjukvård i Skåne. I dag får alla under 18 gratis sjukvård, men nu vill man höja den gränsen till 20 år.

– Det är viktigt att ungdomar som behöver vård inte avstår från att söka av ekonomiska skäl. Tröskeln ska vara så låg som möjligt. När vi nu höjer åldersgränsen för slopade avgifter hoppas vi att fler söker sig till vård i tid, säger Anna-Lena Hogerud (S), regionråd och ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Men det är inte alla partier som stöttar förslaget. Direkt efter De Rödgrönas pressmeddelande släppte Liberalerna en replik.

– Istället för att se till att våra sjuka medborgare garanteras rätt vård i rätt tid, vill de rödgröna satsa de pengar vi har på att göra det gratis för en generellt frisk grupp. Det skulle jag kalla provocerande och direkt ansvarslöst, säger Gilbert Tribo (L) oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Om reformen går igenom kommer den kosta 10 miljoner kronor per år.