Laddar

De prisades som årets bästa i Skåne

Sotnosens Korvcafé mottog i går priset som årets omväg, när Magasinet Skåne prisade årets bästa 2016. ”Man får lite av en kvalitetsstämpel”, säger Veronica Börjesson som äger kaféet tillsammans med Maria Bub.

delningar

Magasinet Skåne prisar varje år årets bästa i en rad olika kategorier. Totalt fanns tre stycken nominerade från Kristianstads kommun. När vinnarna i går presenterades blev det en lokal seger, i form av Sotnosens Korvcafé som utsågs till årets omväg 2016.

– Ärofyllt, säger kaféets ena ägare Veronica Börjesson och får medhåll av den andra delen i ägarduon, Maria Bub.

– Ja, verkligen. Det var väldigt många från Österlen och västsidan så det är kul att få representera Kristianstad också. Vi sa ju det, det känns som att hela den här sidan är en omväg, säger hon med ett skratt och lägger till:

– Så tänker nog många och det är lite synd, för det finns väldigt mycket kul här.

Vad betyder det här priset för er personligen? – Såklart att man får lite mer motivation att kämpa på vidare och lite bekräftelse såklart på att man gör någonting bra, säger Veronica Börjesson, varpå Maria Bub flikar in:

– Framförallt den här bekräftelsen. För vi lever för detta.

 

Fr.v. Maria Bub och Veronica Börjesson som är ägare av Sotnosens Korvcafé. Foto: Robert Rosén

Sotnosens Korvcafé är beläget på Karstad Gård, strax efter Österslöv i riktning mot Arkelstorp. Med musik lågt spelande från högtalarna och ännu inte uppackade lådor stående längs golvet är det två upprymda kvinnor som tar plats vid ett av borden. Efter att ha haft stängt i januari och februari öppnat kaféet återigen upp i morgon – och nu hoppas de att gårdagens utmärkelse ska kunna synas även i antalet besökare under våren.

– Förhoppningsvis ger det ringar på vattnet. Att ännu fler vill upptäcka oss och blir nyfikna. För vi vet såklart att alla fortfarande inte vet vilka vi är, säger Veronica Börjesson.

Maria Bub lyfter i sin tur att spridningen av gäster – där det ofta är många under kortare perioder och lite glesare emellanåt – förhoppningsvis kan bli bättre. Klart är i alla fall att de nu har fått ett bevis på kvalitén.

– Sen såklart att bli omnämnd och få ett sånt pris gör att man får lite av en kvalitetsstämpel. Så det betyder jättemycket. Det är såklart någonting man eftersträvar, att bli bättre och bättre hela tiden. Detta är ju ett litet bevis på att man gör någonting som är bra, säger Veronica Börjesson.

 

Kaféets kassa. Foto: Robert Rosén

Idén till att öppna ett korvkafé kom redan under tiden på Högskolan Kristianstad. De lärde då känna varandra under gastronomiutbildningen och efter att ha funnit intresse för entreprenörskap kom man under det sista året på utbildningen fram till idén om ett korvkafé – där man kombinerade Marias intresse för korv och Veronicas dröm om att öppna ett kafé.

I dag tillverkar de i princip all mat, bortsett brödet, själva. Lokala tillbehör och varor säljs även i en skafferihörna på kaféet, som rymmer betydligt mer än just korv. Det råder dock ingen tvekan om att det är korven som är det viktigaste – där man riktar in sig på att servera gästerna färskkorv.

– Det finns en tanke bakom det. Att göra husmanskosten lite roligare, ta fram hantverket och kommunicera ut och utbilda om man kan, med saker som man kanske inte har tänkt på, säger Maria Bub.

 

Kaféet är beläget på Karstad Gård. Foto: Robert Rosén

I september 2013 togs så klivet från Näsby Gård ut till Karstad Gård. Kvinnorna hade då kommit fram till att deras koncept trots allt passade bättre i en mer lantlig idyll, än inne i stadspulsen. I går kunde så Sotnosens Korvkafé prisas för sitt jobb.

– Vi firade faktiskt på macken. Det var ju i Klågerup, på Tejarps Gård där. Sen var vi lite törstiga och lite hungriga när vi körde hem. Så vi körde inom rasplatsen i Gårdstånga och åt en Wrap och drack en Ramlösa. Det var vårt firande, säger Veronica med ett skratt, varpå Maria utbrister:

– Och lite choklad!

– Vi kände att det kanske inte var så glamouröst. Men i dag är en ny dag, lägger Veronica till.

Namn: Maria Bub Ålder: Fyller 37 i höst Bor: Kristianstad Familj: Man och två barn Gör: Ägare av Sotnosens Korvcafé

Namn: Veronica Börjesson Ålder: 30 Bor: Kristianstad Familj: Sambo Gör: Ägare av Sotnosens Korvcafé

Namnet Sotnosen: I en storytelling-kurs skrev de en historia om Sotnosen, vilken de beskriver att hela företagets andra kommer ifrån. Det handlar då om en 12,5 år gammal flicka vars pappa arbetar som sotare. Då hon är uttråkad börjar hon röka korv i skorstenen och för att finna någonstans att göra av korvarna öppnar hon upp ett korvkafé.

I Sotnosen finns Veronicas och Marias personligheter – som uttråkade och knasiga. Historien innehåller även den viktiga aspekten att hon använder sig av lokalt kött, precis som Veronica och Maria. De menar även att den 12,5-åriga flickans språk kan användas i marknadsföringssyfte för egen del.

”Man behöver inte uppfatta det, men det är viktigt för oss att det finns med hela tiden”, säger Maria Bub om Sotnosen.