Laddar

De planerar stor demonstration i Kristianstad

En stor demonstration planeras i Kristianstad. Över 9 000 har hittills skrivit under en namninsamling.

delningar

På lördag klockan 14.00 väntas det en fredlig demonstration på Stora torg i Kristianstad. Arrangörerna vill då uppmärksamma de fall, där Försäkringskassan har gått helt emot läkarnas rekommendationer när de ska ta beslut om exempelvis sjukpenning. Nyligen har det lämnats in en ansökan till polisen för att få tillstånd till manifestationen.

–  Försäkringskassan måste gå utifrån läkarnas utlåtanden. Det är många som har blivit utförsäkrade eller blivit nekade personlig assistens på grund av att de inte har gjort det. Det är lätt för en person att hamna mellan stolarna och inte få något bidrag alls, säger Anna Hjalmarsson, en av arrangörerna.

Bakgrunden till demonstrationen är ett upprop av 30-åriga Özlem Körhan i Stockholm. Hon är en person som under lång tid engagerat sig för orättvisor i samhället. En av hennes anhöriga blev sjuk och blev utförsäkrad av Försäkringskassan. Dennes ekonomi kördes i botten och personen hamnade utanför systemet. Då bestämde hon sig Özlem för att agera.

Det startades en namninsamling som i skrivande stund har över 9 600 underskrifter. Du hittar den här. Den kommer att lämnas över till statsminister Stefan Löfvén (S) och socialminister Anna Strandhäll (S) i samband med helgens manifestationer. Syftet är att få dem uppmärksammade på ett systemfel.

– Vi vill uppmana att skriva under namninsamlingen och att sluta upp under demonstationen. Man får gärna ta med egna plakat. Flera personer kommer att tala om sina erfarenheter med att ha blivit utförsäkrade, säger Anna Hjalmarsson.

Varför är det viktigt att uppmärksamma den här frågan? – Det är viktigt att visa stöd för dem som har blivit utförsäkrade och för de anhöriga. Många känner någon som har fått kämpa för att få rätt mot Försäkringskassan.

Exakt hur många som kommer medverka vid demonstrationen i Kristianstad är oklart. Enligt ansökan väntas de som mest bli 90 personer. Det är dock 80 som hittills via Facebooksidan har meddelat att de vill vara med.

Relaterade artiklar