De cyklar till Paris för att samla in pengar till Barncancerfonden

"Det kan ju faktiskt förändra livet både för mig själv och, i ett sådant här projekt, även för någon annan."

1 person har reagerat på denna nyheten

delningar

På fredag den 28 juni kommer Team Rynkeby - God Morgon Kristianstad att trampa sig söderut på sina cyklar. Åtta dagar och cirka 140 mil senare kommer man att sammanstråla med nästan 2000 andra cykelteam från norden och Tyskland vid Prairie du Cercle Sud i nordöstra Paris.

Team Rynkeby är ett europeiskt välgörenhetsprojekt och i Sverige går de insamlade pengarna oavkortat till Barncancerfonden. Under projektåret samlar deltagarna in pengar till barn med cancer och deras familjer samt tränar för att komma i form för att klara av att cykla till Paris.

– Det är ett projekt som startade upp 2002 i Danmark. Då var det elva personer som jobbade på Rynkeby som cyklade till Paris och då fick de sponsorer. Överskottet av pengarna skänkte de till barnsjukhuset i Odense och då föddes idén om att det här var något att bygga vidare på. Att hjälpa barn och familjer som har drabbats av svåra sjukdomar, säger Lina Holmberg, en av cyklisterna i Kristianstad-teamet.

Några i teamet cyklade Vätternrundan för ett par veckor sedan. Fr. v: Jonas Andersson, Lina Forsell, Lina Holmberg, Bengt Olsson. Foto: Privat

I Kristianstads-teamet är man 23 cyklister och ett serviceteam på sex personer. Sammanlagt är det 56 lag från hela Norden och en tyskt lag.

– Man ansöker till projektet och förpliktigar sig att göra sitt yttersta för att samla in pengar och sedan att träna för att klara av att cykla till Paris.

Vem som helst kan ansöka om att vara med i projektet och för Lina är det andra året hon deltar. Hon ansökte om att vara med i projektet tack vare en vän.

– Det var genom en bekant som var med 2017. Jag följde hennes väg ner till Paris och hon berättade mycket om projektet. Hon undrade om jag skulle söka och jag tänkte att det var dumt att säga nej. Det kan ju faktiskt förändra livet både för mig själv och, i ett sådant här projekt, även för någon annan. Förra året åkte vi alla cyklister i Sverige ner till Malmö och lämnade över en check på 34 miljoner kronor till Barncancerfonden, det var en häftig känsla. Då kändes det värt varenda timme.

Teamet på väg hem från träningsläger i Halmstad för en månad sedan. Foto: Privat

För Team Rynkeby - God Morgon Kristianstad landar den insamlade summan i år på över 2,5 miljoner kronor och totalt med alla team i Sverige omkring 40 miljoner kronor. 

Hur laddar man upp för att cykla till Paris?

– För en del är det en väldigt tuff uppladdning för att kom i from. Jag själv hade aldrig cyklat innan, förra året var första gången jag var med. Det gick bra och gav mersmak, det är fantastiskt roligt att cykla. En rekommendation är att man har cyklat 250 mil på våren innan vi ger oss av för att kunna njuta lite grann av resan, så det inte bara är en plåga.

Pressbild

I Kristianstads-teamet är en av deltagarna förälder till 11-åriga Elsa som har cancer.

– Det kommer att vara lite extra speciellt för oss. Hon kommer att åka ner till Paris för att cykla före oss de sista kilometerna. När det känns tungt tänker vi på Elsa. Det ger oss kraft att kämpa lite extra!

TV: Här förbereder sig Kristianstads-teamet inför resan.

FAKTA

Program 28 juni, Rådhustrappan Kristianstad 10.00 - 2019 års Team Rynkeby - God Morgon Kristianstad anländer. 10.15 - Presentation av projektet.

10.25 - Ballongsläpp och musik med Paula Wright. 10.35 - Christel Jönsson, kommundirektör Kristianstads kommun avslutar prologen och skickar iväg Team Rynkeby - God Morgon Kristianstad på den första etappen mot målet Paris!

10.45 - Teamet lämnar Stora Torg i kortege med MC-polis ut ur Kristianstad.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar