Laddar

De blev upp- och nedflyttade i lokalfotbollen

Enbart kvalspelet återstår i lokalfotbollen. Redan nu är dock sju lag klara för uppflyttning – medan fem stycken åkte ur sina serier.

delningar

UPPFLYTTADE:

Nosaby IF – 1:a plats i Division 3 Södra Götaland Nosaby är tillbaka i division 2. Säsongen utvecklades snabbt till ett tvålagsrace mellan Nosaby IF och BK Olympic, men i den näst sista omgången kunde Nosaby säkra seriesegern.

Hemma på Nya Vallbjörka besegrades Eslövs BK med 2-0, vilket innebar att föreningens första serieseger sedan 1999 var ett faktum.

Näsby IF – 1:a plats i Division 5 Nordöstra Skåne I slutändan kom toppstriden i den nordöstra femman att bli en lokal uppgörelse, mellan Näsby och VMA IK. Efter att VMA krossat Näsby med 5-1 i den näst sista omgången såg Näsby ut att få inrikta sig på kval. Men i den sista omgången gjorde Näsby jobbet samtidigt som VMA gick på en plump mot Bjärnum, vilket innebar att Näsby klämde sig förbi och bärgade seriesegern.

Uppflyttningen var den andra raka för föreningens del.

Vanneberga IF – 1:a plats i Division 6 Östra Skåne I våras såg det ut som att Vanneberga skulle få rikta in sig på kval. Men en stark höst kombinerat med att Yngsjö började vingla gjorde att det utvecklades till en direkt avgörande match i seriefinalen lagen emellan.

Väl på Yngsjö IP kunde Vanneberga dra det längsta strået efter en minst sagt dramatisk match. Först i den 92:a minuten gjordes 4-3-målet som tog Vanneberga IF upp till division 5.

Skepparslövs IF – 1:a plats i Division 7 Nordöstra Skåne Via en 6-2-seger borta mot Vanneberga FF säkrade Skepparslöv uppflyttningen i den näst sista omgången. Till slut blev det också en serieseger för klubbens del.

På vägen mot avancemanget nådde man till slut upp i 100 gjorda mål – det vill säga i snitt fem stycken per match.

Åhus IF – 1:a plats i Division 3 Nordöstra Skåne Damerna i Åhus är ordentligt på uppgång. Förra året huserade man i division 4 men redan som nykomling kunde laget vinna trean. Nu är klubben hastigt och lustigt näst bäst i kommunen – efter allsvenska Kristianstads DFF.

Klubben blåstes dock på det stora guldjublet. I säsongsavslutningen väntade jumbon Gualövs GoIF, vilka dock lämnade WO till matchen och gjorde att Åhus-damerna blev mästare i kavaj.

Önnestad BoIF – 1:a plats i Division 4 Nordöstra Skåne 8-1-krossen mot Farstorps GoIF, när en omgång återstod, innebar att uppflyttningen var klar för Önnestads del. Laget har haft en formidabel säsong med tio vinster på tolv matcher – och ett snitt på tre gjorda mål per match.

– Vi gör många mål och släpper inte in så många. Det känns som vi hittat en bra balans i laget, berättade tränaren Per Gustafsson efter segern mot Farstorp.

Till slut kunde man vinna serien med fem poängs marginal, före konkurrenten Vittskövle.

Vittskövle IF – 2:a plats i Division 4 Nordöstra Skåne En helg när Vittskövle var spellediga kunde de fira avancemang. Med två omgångar kvar av säsongen tappade nämligen Bjärnum/Hästveda poäng och hade då åtta poäng upp till Vittskövle.

– Jag har hållit på i många år men det här gick fantastiskt bra och snabbt, sa en förvånad tränare efter att avancemanget säkrats.

Trots en imponerande säsong med blott två förluster fick Vittskövle nöja sig med andraplatsen i serien, bakom seriesegrande Önnestad.

NEDFLYTTADE:

Åhus Horna BK – 11:e plats i Division 4 Östra Skåne Med tre omgångar kvar av serien stod det klart att Åhus Horna inte skulle kunna nå upp till en kvalplats. Till slut blev det en jumboplats efter blott sju inspelade poäng.

– Vi har varit väldigt lama vid målet och inte kunnat förvalta våra chanser, förklarade tränaren Sergio Gonzalez i en intervju med 24Kristianstad efter att nedflyttningen var ett faktum.

Kiaby IF – 11:e plats i Division 5 Nordöstra Skåne Medan Broby tidigt blev nedflyttningsklara gjorde Fjälkinge, Vankiva och Kiaby upp om den sista nedflyttningsplatsen. Inför den avslutande omgången var det Kiaby som parkerade på elfteplatsen, vilken man även såg till att behålla.

En avslutande 0-2-förlust mot Ovesholm innebar att nedflyttningen var klar. Därmed blev division 5-sejouren bara ettårig för Kiabys del.

Tollarps IF – 11:e plats i Division 5 Östra Skåne Trots en tung säsong levde hoppet för Tollarp fram till den sista omgången. I säsongsavslutningen gick dock ingenting som Tollarp själva hade hoppats på och derbyt mot Vittskövle IF avslutades med vetskapen att spel i sexan väntar nästa år.

Resan nedåt i serierna fortsätter därmed för klubben, som låg i division 3 så sent som 2014 men nu alltså råkade ut för en tredje nedflyttning på fyra år.

Djurröds IK – 11:e plats i Division 6 Mellersta Skåne Det första lokala laget att bli klara för nedflyttning. När fyra omgångar återstod av säsongen hade Djurröd redan alltför långt upp till kvalplatsen. Med åtta poäng slutade klubben på en elfteplats, med enbart jumbon Höörs IS bakom sig. Nu är det osäkert om klubben ens överlever till kommande säsong.

– Det finns väl en liten chans att det inte blir något alls nästa år faktiskt, sa Djurröds spelande ordförande Emil Svensson i början av september.

Österslövs IS – 12:e plats i Division 6 Östra Skåne Efter en katastrofal vår och inledning på hösten, där klubben förlorade sina 14 första matcher i seriespelet, stod det tidigt klart att Österslöv skulle få det tufft att klara sig kvar.

– Vi har haft jättesvårt att få ihop lag. Därför har resultaten blivit som de blivit. När vi har ordinarie lag har vi varit rätt hyfsade och varit med i många matcher. Men när man inte tränar riktigt eller varit där blir det så, berättade tränaren Lasse Ek efter klubbens första seger.

Det blev dock inte mer än tre poäng och när tre matcher återstod var nedflyttningen ett faktum.

KVAL

För alla lag är som bekant säsongen ännu inte över. Följande lag har ett kvalspel innan det står klart vilken division de lirar i kommande säsong:

VMA IK (2:a plats i Division 5 Nordöstra) Fjälkinge IF (9:e plats i Division 5 Nordöstra) Yngsjö IF (2:a plats i Division 6 Östra)

Relaterade artiklar