Laddar

De är vinnare i upphandling värd en halv miljard

Två företag från Kristianstad blev vinnare i en ny upphandling av livsmedel, värd en halv miljard.

delningar

En ny upphandling av livsmedel för fem av kommunerna i nordöstra Skåne har nyligen avslutats. I den har totalt sju företag valts ut, som nu kommer att vara leverantörer av mat till bland annat skolor, förskolor och äldreboenden. Affären är värd en halv miljard kronor för bolagen tillsammans.

I Kristianstad är det beslutat att Sturebröd kommer att leverera matbröd och kaffebröd. Det färska köttet kommer att köpas från Bondens Skafferi. De har varit leverantörer till kommunerna under de senaste fyra åren och nu säkrar de kontraktet i ytterligare några år.

– Det känns bra att vi har förlängt avtalet och att kunna fortsätta leverera till Kristianstad. Vi är ett litet företag under tillväxt och detta innebär att vi tryggar anställningen för våra anställda, säger Anders Sylvander, ansvarig för offentlig upphandling på Bondens Skafferi.

Köttet köps in lokalt från Ugglarps i Hörby och från Skånska Vilt i Sjunkaröd. Idén är att kunna erbjuda närproducerat kött till kommunen barn och äldre. Transporten av det går från ett lager i Åhus till ett centrallager i Kristianstad. Därifrån går det vidare ut till enheterna.

– Det färska köttet från Bondens skafferi har blivit väldigt uppskattat i kommunens kök, eftersom det ger så lite svinn. Matlagningen med färskt kött har ökat påtagligt sedan företaget kom in bland leverantörerna till kommunen för några år sedan, säger Marianne Kennysson, upphandlare i Kristianstads kommun.

I  upphandlingen har man utgått från kommunens livsmedelspolicy. Det ställs det höga krav på djurskyddsregler och minskad miljöpåverkan. Vinner gör de som bäst uppfyller kvalitetskriterierna till lägst pris. Där har Bondes Skafferi och Sturebröd visat sig vara två av de företag som gett bäst anbud.

– Det är roligt att få leverera till vår hemkommun Kristianstad med kött av hög kvalitet. Tidigare har det varit en trend att importera kött eller köpa fryst kött till kommunerna, men här kan de arbeta med färska varor, säger Anders Sylvander.

Följande kommuner ingår i den nya upphandlingen: Kristianstad, Hässleholm,  Osby, Östra Göinge och Perstorp.

Relaterade artiklar