Laddar

De är Skånes sämsta fotbollslag

Det sämsta fotbollslaget i Skåne är hemmahörande i Kristianstads kommun. Åtminstone om vi tittar strikt tabellmässigt – där division 7-laget Bjärlövs IF fortfarande står på noll poäng. ”Vi har som mål att försöka vinna en match”, säger tränaren Hans Skoug.

delningar

Att Bjärlövs IF upplever en minst sagt kämpig säsong i Division 7 Nordöstra är snarast en underdrift. Efter 13 avverkade omgångar väntar klubben fortfarande på sin första poäng och har redan en målskillnad på -73 – då man gjort 17 mål och släppt in 90 stycken.

– Vi är begränsade om man säger som så. De som spelar tränar inte, utan de ställer upp för att rädda föreningen. Det är det som gör det. Sen har vi har ju använt 35 spelare tror jag. Det är många som spelar en till två matcher, sen försvinner de, säger Bjärlövs IF-tränaren Hans Skoug.

Den dystra statistiken gör att Bjärlövs IF efter vårsäsongen är Skånes sämsta lag. De är nämligen en av blott två division 7-klubbar med noll poäng och sitter inte på den sämsta målskillnaden. Men likt för många mindre föreningar handlar det i dag snarare om överlevnad än segrar för Bjärlövs IF. På träningarna ligger man på sju-åtta spelare och Hans Skoug berättar att det bara är tre av föreningens spelare som deltagit i mer än 50 procent av säsongens 40-45 träningar.

– Vi får se om föreningen lever kvar. Det är lite det som det handlar om. Det måste komma in fler spelare. Annars går det inte att driva det. Vi får se hur det går.

Just den dåliga uppslutningen på träningarna menar Hans Skoug är en av de stora förklaringarna till att Bjärlövs IF är poänglösa efter halva serien. Konditionen för att orka med hela matcherna finns helt enkelt inte där.

– Vi är lite bättre än siffrorna visar, om jag ska vara helt ärlig. Vi orkar ju inte i matcherna. Det går i 30 minuter i varje halvlek, sen tar det slut. Sen bara rasar det (målen) in. Så enkelt är det, säger Hans Skoug och fortsätter:

– Vi har ingen målvakt heller. Vi vet inte vem som ska stå från match till match, utan det är den som vill stå som får stå. Så såna mål vi släpper in… Det får man inte göra egentligen. Men så är det bara.

Även om Hans Skoug menar att den nordöstra sjuan är en ovanligt stark division 7-serie – med flera lag som skulle hävda sig väl i division 6 – finns det matcher där hans Bjärlövs IF haft god poängchans.

– Sönnarslöv hemma ska vi ha poäng ju (5-6-målet gjordes i 87:e minuten reds anm.). Sen var det en lustig match mot Gärds Köpinge. De får 2-1 i 33:e men vi äger matchen totalt. Tio minuter senare står det 6-1, säger tränaren och lägger till:

– Såna mål vi släpper in får man inte släppa in. Jag accepterar att de spelar ut oss. Men många mål är på våra tekniska fel och många klarar inte organisation.

Förutom det uppenbara målet att föreningen ska leva vidare har man satt upp en annan målsättning till hösten. Nämligen att Bjärlövs IF ska kamma hem en trepoängare, och slippa bli segerlösa under säsongen.

– Vi har som mål att försöka vinna en match. Där är väl nån vi har chans i men det kan bli lite kärvt. Det är beroende på vad vi har för lag också. Vi har några (spelare) som är bättre än de andra och i de sista matcherna har de inte varit med, och då tappar vi. Men vi får se. Målet är att försöka vinna en match. Vilka det blir mot är kämpigt. Vi har ju mött Kamp nu – så det är väl Sönnarslöv eller Strömsborg som vi har chans på och kan lugga på poäng. Men vi får se.

Fotnot: I de skånska division 7-serierna finns ett lag till som gått på sommaruppehåll med noll poäng. Det är Össjö IS som på tio omgångar i Division 7 Nordvästra har en målskillnad på 7-69.

De lokala lagen som parkerar på nedflyttningsplats: Halvvägs in på säsongen ligger flera lag från Kristianstads kommun på nedflyttningsplats, i sina respektive serier. Här går 24Kristianstad igenom de lokala lagen som för närvarande ser ut att trilla ned ett hack i seriesystemet.

Åhus Horna BK – Division 4 Östra Efter 13 spelade matcher har Åhus blott sex poäng och ligger därmed näst sist i tabellen. I de två sista matcherna innan uppehållet hade man ett gyllene läge att klättra i tabellen, men förlorade mot de bägge kvalkonkurrenterna Snogeröd och Hanaskog.

Kiaby IF – Division 5 Nordöstra Bottenstriden i den nordöstra femman har potential att utveckla sig till en riktig rysare. I nuläget ligger Kiaby näst sist, med bara Broby bakom sig, men upp till Fjälkinge är det bara en poäng som skiljer. I den sista matchen innan uppehållet åkte Kiaby på en tung förlust, mot ytterligare ett bottenlag. Då Vinslöv vann med 7-3.

Djurröds IK – Division 6 Mellersta Allt annat än division 7-spel för Djurröd 2018 vore en ordentlig skräll. Under våren inkasserade man blott fyra pinnar och upp till Sösdala på kvalplats skiljer det hela tolv poäng. Den enda trösten är att man faktiskt inte ligger sist, då Höör enbart tagit en poäng.

Everöds IF – Division 6 Östra I den hyperlokala sexan fightas flera lag från kommunen i bottenstriden. För närvarande är det Everöd som innehar elfteplatsen och är på väg mot division 7. Såväl Wä IF som Önnestads BoIF och Viby IF är dock inom räckhåll. Även här ser det ut att bli en nervig höstsäsong.

Österslövs IS – Division 6 Östra Bakom Everöd parkerar Österslöv, som inte haft mycket att glädja sig åt under säsongen. Efter 13 spelade matcher är poängskörden fortfarande lika med noll och målskillnaden är mindre smickrande 7-65. Att det blir division 7-spel i Österslöv nästa år är så gott som klart.

På negativ kvalplats parkerar dessutom ytterligare tre lokala lag. Dessa är Fjälkinge IF (Division 5 Nordöstra), Tollarps IF (Division 5 Östra) och Viby IF (Division 6 Östra).

Relaterade artiklar