Laddar

De är nordöstra Skånes bästa lag

Under säsongen har Yngsjö IF tagit 40 poäng av 42 möjliga. Med endast en oavgjord match, samt 13 vinster, är man lokalfotbollens bästa lag om man ser till antalet poäng laget skrapat ihop under våren.

delningar

Yngsjö IF, 13 vinster, 1 oavgjord. Yngsjö IF är helt klart det laget som gått bäst i den lokala fotbollen. På 40 poäng av 42 möjliga toppar man Division 6 Östra, fem poäng före Vanneberga IF. Men resultaten har inte kommit av sig själv. De har kommit efter att flera förändringar gjorts inför säsongen.

– I år har vi haft en bättre mix av spelare. Samtidigt har vi fått in Henrik Lindberg och Johan Hansson i tränarstaben. Ett samarbete som verkligen har fungerat bra, säger Kristian Ekstrand, spelande tränare i Yngsjö IF.

Även på planen har en del förändrats till skillnad från förra säsongen.

– Förra året spelade vi med högre tempo och högre press. I slutänden blev det för tufft och vi tröttnade för snabbt. Nu spelar vi med mer tålamod och avgör mycket matcher i andra halvlek. Sen är det ju så att vi i år har lite bättre spelare. Flera stycken som är för bra för division 6.

Och trots överlägsenheten i serien har inte många matcher slutat i storsegrar. Ett styrkebesked från laget som inte underskattar något motstånd. Inte efter vad som hände förra året.

– Då tappade vi serieledningen med fyra omgångar kvar. Det ska vi inte göra i år, så vi måste hålla fokuset uppe, berättar Kristian Ekstrand.

Problemet förra året var att flera spelare försvann inför höst-säsongen. Med åtta omgångar kvar av serien ser det ljusare ut då truppen är intakt, samt att man hoppas få tillbaka Johannes Mårtensson samt Alex Wendel. Men framförallt är det viktigt att spelarna fortsätter prestera. Även om hela truppen levererat bra insatser, finns det ett par som lyfter laget ett steg ytterligare.

Jonas Holmberg har varit suverän som mittback i år. Jag skulle säga att han varit vår bästa spelare. Sen vill jag även lyfta fram målvakten Martin Persson som hållit nollan i 10 av 14 matcher, berättar Kristian Ekstrand.

Utöver detta vill han lyfta fram en som inte gör mycket på planen, men drar ett stort lass vid sidan av.

– Med tanke på att jag och Henrik Lindberg även spelar i laget är det Johan Hansson som står vid sidan av planen som ska lyftas fram. Han gör ett fantastiskt bra jobb. Utan honom hade det inte gått.

För Yngsjö IF:s del fortsätter serien den 11 augusti då de tar emot seriefyran Edenryds IF på hemmaplan.

De lokala lagen som innehar en uppflyttningsplats: Halvvägs in på säsongen ligger flera lag från Kristianstads kommun på uppflyttningsplats, i sina respektive serier. Här går 24Kristianstad igenom de lokala lagen som för närvarande ser ut att avancera i seriesystemet.

Näsby IF – Division 5 Nordöstra Toppstriden i den nordöstra femman är hyperjämn och enbart ett poäng skiljer mellan serieledande Näsby och Bjärnums GoIF på tredjeplats. Däremellan finns VMA IK, som har lika många poäng som Näsby men en match mindre spelad. En dramatisk höst är att vänta, där något lokalt lag bör kunna ta klivet till fyran.

Skepparslöv IF – Division 7 Nordöstra Även i den nordöstra sjuan är det blott en poäng som skiljer topptrion. Till skillnad från i femman är det däremot två stycken direktplatser till sexan i potten. I nuläget är Skepparslöv tvåa, med sämre målskillnad än ledande Östanå Bruks IF. Bakom skuggar dock Treby IF, vilka har en match mindre spelad och en överlägsen målskillnad. En nagelbitare är att vänta.

Vittskövle IF – Division 4 Nordöstra Vittskövles damer har gått som tåget i damfyran och efter sex omgångar står man med fem segrar, en oavgjord och serieledning. Ner till Farstorps GoIF på tredjeplatsen och kval skiljer det fyra poäng, och det ser ut som att det ska mycket till för att man inte ska få fira ett avancemang i höst.

Önnestad BoIF – Division 4 Nordöstra Den andra direktplatsen i fyran innehas även den av ett lokalt gäng. Likt Vittskövle har Önnestad spelat en oavgjord match och vunnit resten, men har en match mindre spelad och befinner sig därmed på andraplatsen. Önnestads enda poängtapp? Det kom mot just serieledande Vittskövle.

Fyra lokala klubbar innehar för närvarande kvalplatser uppåt till hösten. Där rör det sig om Nosaby IF (Division 3 Södra Götaland), VMA IK (Division 5 Nordöstra), Vanneberga IF (Division 6 Östra) och Vanneberga FF (Division 7 Nordöstra).

Relaterade artiklar