Laddar

De är nominerade till Skånes Bästa 2016

Magasinet Skåne har presenterat de nominerade till Skånes Bästa 2016. I de tio olika kategorierna återfinns totalt tre nominerade med bas i Kristianstads kommun. ”Vi är jättestolta och glada över det”, säger informationsansvariga Åsa Pearce om Pulkens nominering.

delningar

Sedan 2007 har Magasinet Skåne arrangerat tävlingen Skånes Bästa. Med den vill man lyfta fram dem som gör Skåne till en bättre plats att leva på. Totalt finns det tio kategorier med tre nominerade i varje kategori. Just tre stycken nominerade råkar även komma från Kristianstads kommun.

Vattenrikets besöksplats Pulken finns bland de nominerade i kategorin Årets Mötesplats. Pulken är mest känt som mötesplats för tranorna, som i månadsskiftet mars/april stannar till vid våtmarken på sin flytt norrut.

– Jätteroligt. Vi är jättestolta och glada över det. Vi vet ju att det är en mötesplats men det är kanske inte den man spontant hade gissat att de skulle lyfta fram, men det är väldigt roligt att de har förstått att det är en så fantastiskt mötesplats på så många olika sätt. Tranor möter ju tranor, människor möter tranor och vi samarbetar med föreningslivet på olika sätt, säger Åsa Pearce som är informationsansvarig med ansvar för besöksplatserna i Biosfärområde Kristianstads Vattenrike.

Fågeltornet bemannas utav Vattenriket och de samarbetar även med Nordöstra Skånes fågelklubb, Vattenrikets vänner och Naturskyddsföreningen. Via ytterligare samarbeten med naturvård, lantbruk och lokala företag har tranorna med tiden lärt sig att maten finns vid platsen och att det då blir ett stopp på resan norrut. Att Pulken blir en sådan populär mötesplats under en kort period tror Åsa Pearce också är anledningen till nomineringen.

– Pulken är ju en mötesplats under de här veckorna när tranorna samlas. Då är det mycket tranor och mycket besökare under intensiv period, ifjol hade vi 15 000 besökare vid tornet och som mest 7 000 tranor. Det är hyfsat många som samlas på platsen under den här intensiva vårtiden. Sen blir det lite feststämning, ja en riktig tranfest, säger Åsa Pearce som även lyfter fram att det är ett brett spektrum av folk som besöker platsen under perioden. Såväl geografiskt som i en personbredd, där det långtifrån bara är fågelskådare som beger sig till platsen.

Förutom Pulken är även Sotnosens Korvcafé, beläget i den norra änden vid Oppmannasjön på vägen mot Arkelstorp, nominerat i kategorin Årets Omväg. Även Bondens Skafferi i Åhus har fått en nominering, då den finns med i kategorin Årets Mataffär.

Vinnarna i de olika kategorierna kommer att presenteras i kommande nummer av Magasinet Skåne, som kommer ut den 7 mars.

Alla nominerade till Skånes Bästa 2016 Årets kafé: Kakapåkaka, Mamsellen & Matverkstad och Systrarna på Solhjulet Årets restaurang: Kockeriet, Rut på Skäret och Villa Strandvägen Årets omväg: Röda Nejlikan, Sotnosens Korvcafé och Stenhuset by Ulrika Årets mataffär: Bondens Skafferi, Brandstationen i Mölle och Odlat & Utvalt Årets matproducent: Rescued Fruits, Soldattorpets Mejeri och Surtanten Årets butik: AB Småland, Enetorpets Färg & Byggnadsvård och Slottstallet Årets övernattning: Karlaby, Körsbärsdalens B&B och Lilla Råkeholm Årets kultur: Archaeomusica, Den unge Zlatan och Ni kan kalla mig Ernst Årets mötesplats: Brewski, Malmö Saluhall och Pulken Årets Bästa Skåning: Alexandra von Schwerin, Liv Strömqvist och Titti Qvarnström

Relaterade artiklar