Dataexpertens julvarning: ”Se upp för fejk-appar”

AppStore har haft stora problem med bedragare som lurar konsumenterna. Trots en stor utrensning lär intensiteten öka inför julhandeln. "Folk måste komma bort från tanken att Apple kontrollerar alla sina appar", säger dataexperten Elias Sare.

delningar

AppStore har på sistone haft stora problem med bedragare som fyller mjukvaruaffären med fejkade shoppingappar. Företag som Nike, Puma, Christian Dior, Jimmy Choo och Canada Goose är drabbade, skriver ansedda tidningen New York Times.

Det som händer är att köparen beställer varor som sedan aldrig dyker upp. Men det går att undvika fallgroparna. Elias Sare är datakrypteringsexpert på DPRMS, som är Irlands ledande datasäkerhetsföretag. Enligt honom finns det flera sätt att skydda sig.

– Själv så brukar jag läsa på lite mer om utvecklaren innan jag laddar ner en app, för en privatperson kan detta vara krångligt. Därför i en situation där du inte är säker, rekommenderar jag att gå till företagets hemsida och dubbelkolla och se om de har en officiell app.

– Klicka på applänken direkt på företagets hemsida som oftast tar dig till den riktiga appen i shoppen. Installera just den appen och inget annat. Och finns det ingen officiell app på märkets eller företagets hemsida är det bara att undvika den, säger Elias Sare till 24Kristianstad.

Ett stort problem är att folk har invaggats i falsk trygghet. Men bara för att man handlar på AppStore är man knappast i en säker zon.

– Folk måste komma bort från tanken att Apple kontrollerar alla sina appar. De gör ett fantastiskt jobb med att rensa ut skräp, och gör ett mycket bättre jobb än vad Google gör i Androids PlayStore. Men Apple har inte möjlighet att kontrollera alla appar i sin butik.

Elias Sare menar att man som konsument bör vara extra uppmärksam i samband med köp och att man gör lite efterforskningar kring den aktuella appen.

– Sedan kan man alltid få tillbaka sina pengar om man handlat med kreditkort, men det administrativa eländet med kreditkortsföretaget kan vara skönt att slippa. Så var på din vakt och bygg upp en egen verifieringsmetodik som förhindrar att du blir lurad.

Men kom ihåg att de farligaste apparna är de märken som inte har någon app alls, därför är just kontrollen att appen finns på företagets hemsida extra viktig.

För företag som behöver hjälp mot fejk-appar finns mjukvaran Microsoft Intune som skyddar känslig data på smartphones från att hamna utanför företagets kontroll.

Här kan du läsa Elias Sares blogginlägg om Intune.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.