Därför stoppas majoriteten som vill flytta

. - Foto: Viktoria Andersson

En ny undersökning från Bygma visar på att många som vill flytta hindras, av flera anledningar.

6 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

Var tredje bostadsägare vill flytta det kommande året, men av dessa uppger hela två av tre att inte har möjlighet på grund av olika hinder.

Framförallt är det inlåsningseffekter såsom reavinstskatt, svårigheter att få banklån samt de nya tuffare amorteringskraven som gör att människor inte kan flytta.

Det är framförallt yngre personer och personer i storstadsområdena som drabbas. Det visar en undersökning som tagits fram av YouGov på uppdrag av Bygma.

Det skäl de flesta anger är reavinstskatten, följt av de nya amorterings-kraven, liksom svårigheter att få nya lån. Nästa var tredje uppger de sjunkande bostadspriserna som skäl.

– I dag är det för billigt att bo kvar och för dyrt att flytta, vilket skapar inlåsningseffekter. Jämför man med övriga OECD har Sverige betydligt högre transaktionskostnader för den som flyttar. Att det får negativa konsekvenser för rörligheten blir tydligt när så många hushåll framhåller att reavinstskatten är det viktigaste hindret för att flytta, säger Anna Broman, bostadspolitisk expert på Sveriges Byggindustrier.

Det är främst yngre mellan 25 till 35 år och storstadsbor som ser hinder för flytt. De yngre hindras primärt av sjunkande bostadspriser och de nya, tuffare amorteringskraven. De äldre hindras främst av reavinstskatten.

– Undersökningen visar på tydliga inlåsningseffekter på bostadsmarknaden, framför allt i storstäderna och bland de yngre bostadsägarna. Vi kan nu även tydligt se effekter av de nya, hårdare amorterings- kraven och hur de bidrar till en än stelare bostadsmarknad i ett läge där vi skulle behöva gå i motsatt riktning. Det slår naturligtvis även mot bostadsbyggandet och därigenom vår egen bransch i ett läge där vi istället skulle behöva öka byggtakten, kommenterar Urban Johansson, vd för Bygma i Sverige.

Sveriges Byggindustriers prognos över bostadsbyggandet visar att antalet påbörjade bostäder faller med en tredjedel mellan toppen 2017 och 2019. Främsta skälet är de kreditrestriktioner som införts i högt tempo under senare år, som också slår hårt mot förstagångsköpares möjlighet att ta sig in på bostadsmarknaden.

– Att de dessutom kraftigt försämrar rörligheten bland dem som vill flytta visar än tydligare att det är nödvändigt med en bred översyn av de regleringar som gjorts, avslutar Anna Broman.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar