Laddar

Därför har Hässleholm motvind i omröstning

Vilken är Sveriges vackraste stad? Det vill föreningen Arkitekturupproret ta reda på. En stad som inte väntas hamna i toppen av omröstningen är Hässleholm, tror arkitekterna i föreningen.

delningar

Arkitekturupproret utsåg nyligen Sveriges fulaste nyproduktion år 2016. Nu pågår en ny omröstning i Arkitekturupprorets Facebookgrupp, som har knappt 14 000 medlemmar. Sveriges vackraste stad utanför Stockholm ska utses och så här lång har knappt 2 000 personer sagt sitt.

Enligt föreningens arkitekter är Hässleholm en stad som inte direkt låg i pole position innan omröstningen drog i gång strax innan årsskiftet.

”Om någon trots allt ändå röstar på Stockholm lägger vi istället poängen till stackars Hässleholm som inte lär få många röster i denna tävling”, skrev Arkitektupproret i Facebookgruppen när omröstningen startade innan årsskiftet.

– Hässleholm går under namnet ”lådköping”, det enda som är bevaransvärt där är paviljongen – som flyttades – och kyrkan, säger Sigvald Freylander, styrelseledamot i Arkitektupproret, till Norra Skåne.

Topp tre i omröstningen just nu är Visby, Lund och Karlskrona. Stockholm har så här långt fått drygt 70 röster – röster som alltså blir tröströster åt Hässleholm. Omröstningen pågår fram till i sommar, och vinnaren koras under Almedalsveckan.

– Vi är en av de yngsta städerna i landet. Det är klart att vi inte är med i samma liga som Kristianstad med sina 400 år men det finns många bra kvaliteter i Hässleholm. Se på Första Avenyen med Stadshotellet, Norra Skåne-huset, Kyrkskolan och andra gamla bevarade hus, säger Hässleholms stadsbyggnadschef Jan Karlsson till Norra Skåne.

Arkitekturupproret är en folkrörelse som började som en facebookgrupp 2014. Under förra året bildades också en ideell förening med syftet att jobba för ”vackrare nybyggnation i Sverige och samtidigt värna om vårt kulturarv”, skriver föreningen på sin hemsida. Föreningen vill låta tidlösa skönhetsvärden, fantasi, omsorg och variation ta plats när det byggs nytt.

Relaterade artiklar