Laddar

Damfotbollen blomstrar i Åhus

Föreningen avancerade återigen i seriesystemet.

delningar

Åhus IF upplever ett uppsving som heter duga. Inför årets säsong flyttades laget upp i trean – sedan man fått en friplats då IFK Malmö drog sig ur seriespel. I år kunde laget säkra uppflyttningen av egen kraft och spelar således division 2-fotboll nästa år.

– Det känns ypperligt. Det måste jag säg, det känns ypperligt. Jättekul för hela föreningen att ha lyckats med detta. Det är inte så lätt att vinna serie och det är inte alla som får göra det i sin i fotbollskarriär. Så det känns bra på alla sätt, säger Fredrik Olsson, tränare i Åhus IF.

Seriesegern i Division 3 Nordöstra säkrades först i den sista omgången, även om Åhus själva gick miste om att ordna det på plan. I årets sista match meddelade nämligen jumbon Gualövs GoIF att de inte fick ihop lag och därmed var tvungna att lämna walk over i matchen – och blev uteslutna ur serien. Papperssegern innebar att Åhus hade ett ointagligt trepoängsförsprång ner till Hjärsås/Värestorps IF och Östanå Bruks IF.

– Det är klart det hade känts mer rätt att göra det på rätt sätt, framförallt mot de andra lagen i serien. Det var ju inte helt självklart. Även om det inte känns rätt mot de andra lagen i serien är det inget jag kan hjälpa. Tjejerna blev lite blåsta men de var väldigt taggade så jag är rätt säker på att vi hade gjort en väldigt bra insats, förklarar Olsson.

De främsta anledningarna till avancemanget menar Fredrik Olsson är den mix av erfarenhet och unga, hungriga spelare som finns i Åhus IF, bredden som återfinns i truppen och viljan att ständigt vilja vinna matcher. Men framförallt har året inneburit att Åhus kunnat skörda frukterna av flera års målmedvetet arbete.

– Det är en stark förening där det funnits många duktiga spelare. Sen har vi kryddat med några duktiga utifrån. Men det är flera års arbete och inget man gör på en eftermiddag, utan det är hela tiden en kamp att hitta de spelare som vill det vi vill. Just det gav lite utslag i år. Sen var vi även väldigt bra fjol. Men det arbetet vi gör runtomkring, i laget och hela föreningen får ett uppsving nu.

I nuläget är det inte klart med någon fortsättning för Fredrik Olsson, även om han jobbar utifrån hypotesen att han blir kvar även nästa säsong. På spelarsidan ser också merparten av de tongivande spelarna ut att stanna, dock poängterar Fredrik Olsson att frimånaden alltjämnt kan ställa till det. Oavsett hur kommande säsongs lag ser ut har Åhus inte tänkt fajtas i seriens nedre regioner.

– Vi jobbar för att bli ett stabilt division 2-lag nästa år, säger Fredrik Olsson bestämt.

Division 3 Nordöstra 2017: 1. Åhus IF 2. Hjärsås/Värestorps IF 3. Östanå Bruks IF 4. Hanaskogs IS/IFK Knislinge 5. IFK Osby 6. Lönsboda GoIF/Treby IF 7. Wä IF 8. Gärds Köpinge IF 9. Tyringe IF