Cheerleaders från Kristianstad tävlar i USA

Seniortruppen från Kristianstad Starlight Cheer kommer att delta i en stor tävling i USA. Det är deras första mästerskap utomlands.

delningar

I början av december förra året gjorde seniorlaget Golden Stars från Kristianstad succé under tävlingen "Nordic All Level" i Göteborg. De tog hem guldet i sin klass (level 3).

Samtidigt fick de högst poäng och därmed en inbjudan samt en "paid bid" till The Summit Championship i Orlando, Florida. Nu gör de sig redo för sin första tävling utomlands.

– Först blev vi lite chockade, men det blev också en stor ära och glädje. Det är ett bevis på att vi är väldigt duktiga, säger Åsa Jansson, ordförande i Kristianstad Starlight Cheer.

Resan till USA kommer att avgå i slutet av april. Under mästerskapet "The Summit" möter de cheerleaders från hela världen. Tävlingsavgiften samt hyra hotellnätter på Disney World är redan betalda efter vinsten i Göteborg. Nu samlas det in pengar till flygresor, mat, fickpengar och transporter i USA. Cirka 20 000 kronor per deltagare kommer det att kosta.

– Vi har startat ett sponsorarbete och med denna tävlingen har vi ett dragplåster. Tjejerna är uppbokade på olika uppträden för företag och de har försäljningar. Vi vill att de arbetar själva för att få in pengarna. Vi vill gärna ha samarbeten med företag, säger Åsa Jansson.

Kristianstad Starlight Cheer. Foto: Privat/ Mari Graneskog.

Totalt 19 flickor i åldrarna 14-18 år kommer att åka till mästerskapet. Tre tränare från klubben kommer också att följa med. Den rutin de kommer att tävla med har de börjat att övat in sedan länge.

– När man börjar en säsong så arbetar de med samma rutin hela tiden. Golden Stars ska även träna i SM ett par veckor efter USA-resan och tävlar då med en liknande rutin, men där det görs vissa förändringar. De tränar tre gånger i veckan och utöver det gör de mycket fysisk träning själva.

Hur ser lagets förväntningar ut inför resan?

– Resan till USA blir den största upplevelsen, men de är samtidigt målmedvetna och vill göra en bra prestation. Sedan möter de världens bästa lag.

Vad är tjusningen med att tävla i cheerleading?

- Den innehåller många olika moment. Man ska kunna bygga, göra gymnastik, hoppa och dansa. Det ska man göra till koreografi och i ett samarbete med hela laget. Man måste lite på varandra. Det krävs en enorm styrka, teknik och kondition att klara av detta, att först kunna lyfta och sedan göra en svår gymnastiklänga med volter.

– Det som är bra med vår sport är att man även kan sysselsätta lite äldre tjejer. Det finns de som är 19 eller 20 år gamla. Det är en sport som växer enormt mycket, säger Åsa Jansson.

Golden Stars-laget i klubben Kristianstad Starlight Cheer. Foto: Privat/Mari Graneskog.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar