Chaufför döms – nära köra över djurrättsaktivist

Tomma Burar vid manifestationen utanför Scan. - Foto: Henrik Nordell

I dag föll domen mot den lastbilschaufför som åtalades efter en manifestation av Tomma Burar.

20 personer har reagerat på denna nyheten

delningar

I slutet av förra året höll djurrättsorganisationen Tomma Burar en manifestation utanför Scans slakteri i Kristianstad. De satte sig på marken där djurtransporterna kör in - något de själva kallar för civil olydnad. 

En av lastbilschaufförerna körde i hög hastighet nära några av djurrättsaktivisterna och har enligt åklagaren utsatt fyra av dem för livsfara. En film visar hur de får flytta på sig när lastbilen kör förbi. Mannen har åtalats för framkallade av fara för annan och på måndagen dömdes han i tingsrätten. 

–  Jag vände mitt huvud i sista sekunden och fick syn på en lastbil som kom farande alldeles för fort. Jag märkte att han inte tänkte bromsa och jag hann precis rulla undan. Annars hade jag blivit påkörd, sade ett av vittnena inför rättegången.

Föraren har nu dömts till dagsböter på totalt 25 000 kronor. Dessutom ska han betala lika mycket i ersättning till sin försvarsadvokat. Något skadestånd behöver mannen dock inte betala till de drabbade.

En film från platsen har varit ett avgörande bevis i rättegången. Den visar att aktivisterna satt bara några decimeter från den plats där lastbilen körde förbi. Det fanns en risk att deras ben kunde bli överkörda, vid en felmanövrering.

"Risken för en allvarlig olycka, där någon av målsägandena kunde ha blivit dödad eller svårt skadad, var under dessa förhållanden betydande", står det i domen. Föraren förnekar brott. Senast om tre veckor måste domen överklagas, sedan vinner den laga kraft.

– Jag är väldigt nöjd med att chauffören blev dömd. Det sänder en tydlig signal till alla som hotar fredliga demonstranter att det här är inte ett acceptabelt beteende. Nu hoppas jag att vi kan känna oss säkrare när vi kämpar för djuren som lider och dödas, säger ett av de vittnen som var med under rättegången.

Flera av deltagarna i Tomma Burar har tidigare fått ta emot strafförelägganden och en av dem dömdes nyligen till dagsböter i Kristianstad tingsrätt. Anledningen var att han vägrade flytta på sig, då polisen flera gånger bar bort honom från vägen.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar