Laddar

Café David hjälper Kristianstads hemlösa

För cirka tre år sedan startade Stadsmissionen upp sin verksamhet Café David nära centrum i Kristianstad. Här får hemlösa och andra personer med behov av hjälp, en plats att samlas på.

delningar

För några år sedan startades Skåne Stadsmission verksamhet i Kristianstad där människor som lever i hemlöshet och utsatthet får värme, trygghet och gemenskap. Till Café David kommer kvinnor och män som lever i hemlöshet, med psykisk ohälsa, en del är aktiva i missbruk och människor som känner sig ensamma. Café David ligger nära centrum i en lokal som tidigare inrymde en förskola. – Runt 20 personer besöker oss dagligen. Vi erbjuder frukost och värme, dusch, rena kläder, tvättmöjligheter, samtal, sociala aktiviteter och gemenskap. Vi arbetar för att våra deltagare ska få en aktiv vardag och har bland annat ett samarbete med Medborgarskolan där de får måla tavlor, säger Sara Larsson, enhetschef.

I huset på Norretullsvägen har Skåne Stadsmission ett café där man under hösten byggt ett handikapp ramp som gjort det lättare för funktionsnedsatta att göra besök. Frukosten är en av höjdpunkterna, med servering varje vardag klockan 08.00 på morgonen. – Vi brer mackor, kokar gröt och bjuder på frukt. Utan stöd från Kristianstad kommun och gåvor från privatpersoner och företag hade detta inte varit möjligt.

En kurator finns också på plats i huset för att ge stöd till besökarna. Ofta handlar det om att hjälpa dem med myndighetskontakt, men lika viktigt är att finnas som ett samtalsstöd. – En del behöver bara prata av sig, andra behöver återkommande besök. Vad de behöver för typ av hjälp är mycket individuellt, jag försöker att skapa ett andrum åt dem, säger Veronica Wennberg, kurator.

Var hade era deltagare tagit vägen om Café David inte fanns? – Det är en tänkvärd och berättigad fråga. Många hade varit ute i kylan – på mer än ett sätt. Här är alla välkomna, vi vill att alla ska trivas känna sig som hemma, säger Sara Larsson.

Än så länge har Café David endast öppet på vardagar, men förhoppningen för framtiden är att även kunna ha helgöppet. För deltagarna som kommer dit kan det bli en vändning i livet. Gemenskapen, tryggheten, stödet, samtalen och kontakterna är viktiga faktorer för att komma vidare. – En vision vi har är hitta boende, sysselsättning och/eller jobb beroende på hur våra deltagares individuella behov ser ut. Vi hoppas också att fler av Skåne Stadsmissions verksamheter kan öppna i Kristianstad, säger Sara Larsson.

Relaterade artiklar