C4 Shopping satsar på gröna fasader

Nu växer murgrönan för fullt på utsidan av C4 Shopping.

Man vill sammanföra natur och struktur.

delningar

Den 20 september förra året invigdes C4 Shopping, ett shoppingcenter på 32 000 kvadratmeter beläget 10 minuter utanför stadens centrum, och än idag blomstrar bygget för fullt. För att möta bygglovskrav och skapa en grönare känsla kring den högmoderna byggnaden har Byggros AB levererat klättervajrar, som med tiden kommer att sätta en naturskön prägel på shoppingcentrets väggar.

Förutom att gröna växter utgör grunden för ett hållbart miljösystem är de även viktiga för det mänskliga välbefinnandet och av den anledningen ställs det höga krav i bygglovshandlingarna gällande hur man ersätter förlorade grönytor efter ett större bygge.

– Då vi var tvungna att ersätta en stor del av det grönområde vi byggt på var en grön fasad en klockren lösning. Nu kommer en stor del av fasaden, ungefär 1500kvm, att vara heltäckt av murgröna. Det är en växt som är lätt att underhålla. Den växer fort och håller sig dessutom grön på vintern, vilket kommer att göra att byggnaden ser vacker ut året om, säger Ola Nilsson, produktionsansvarig hos Fasab i ett pressmeddelande.

Nybyggnationen är idag större än någonsin. Det innebär att ett stort antal gröna ytor försvinner. Av den anledningen vill man att byggnader på dessa ytor kan kompletteras med gröna tak och fasader.

– Våra klättervajrar i rostfritt stål ger en snygg finish året om och möjligheter att skapa unika intryck är många. Alla byggnader är olika, och har olika förutsättningar, vilket resulterar i att varje projekt blir unikt. C4 Shopping är ett riktigt roligt projekt eftersom resultatet med de gröna ytorna kommer att förändra byggnadens visuella intryck, samtidigt som det bibehåller sin modernitet. Då Kristianstad är en grön stad, kommer våra gröna fasader på shoppingcentret dessutom att gå hand i hand med den naturliga miljön som omger området – något vi är väldigt glada över, säger Paula Wright, konsult på Byggros.

I väntan på att murgrönan ska växa på utsidan kan man besöka allt som finns inne i C4 Shopping; butiker, restauranger och caféer.

Har du ett nyhetstips? Tipsa redaktionen genom att klicka här.

delningar

Nyhetsbrev

Prenumerera på Sveriges snabbaste och mest ultralokala nyhetsbrev. Här får du nyheter om stora som små händelser.
Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag 24 Sveriges data- och cookiepolicy.

Relaterade artiklar