Laddar

Byggboom i Kristianstad – kraftig ökning av lägenhetsbyggen

Det råder en byggboom i Kristianstad. Hundratals lägenheter har börjat att byggas och fler är på gång.

delningar

Förra året påbörjades totalt 50 750 lägenhetsbyggen i landet i flerbostadshus. Cirka hälften av dessa är hyresrätter. Det visar de siffror som Statistiska Centralbyrån nyligen har presenterat. Sedan år 2012 har antalet nybyggen ökat kraftigt och det märks på flera orter i landet.

Kristianstad följer en liknande trend. I en jämförelse mellan år 2015 och år 2017 har antalet påbörjade nybyggen av lägenheter ökat med 97 procent. Från 130 byggstarter till 256 under hela förra året.

Ett exempel är de åtta-våningarshus som AB Kristianstadsbyggen just nu färdigställer intill Tivoliparken. I juni månad ska de lägenheterna vara klara för inflyttning.

– Så mycket som byggs nu har det inte byggts sedan 1970-talet, sade Patrik Möller, kommunens mark- och exploateringschef, till 24kristianstad under förra sommaren.

Facit visar nu att totalt 616 lägenheter i flerbostadshus har börjat att byggas under de senaste tre åren. Parallellt med det har hundratals villor blivit uppförda.

Exakt hur många av förra årets lägenheter som är hyresrätter har SCB ännu inte sammanställt. Det varierar också kraftigt från år till år. År 2016 var 90 procent av de färdigställda lägenheterna hyresrätter och resterande bostadsrätter.

Relaterade artiklar