Laddar

Butikernas galna miljonvinst – på att du köper påsar

En platspåse i en livsmedelsbutik kostar bara mellan 1,50 och två kronor. Men i det långa loppet gör butikerna en sanslös förtjänst.

delningar

Enligt Naturvårdverkets rapport ”Minskad förbrukning av platsbärkassar” säljs uppskattningsvis 670 miljoner platspåsar inom dagligvaruhandeln varje år. Bengt Lundin AB som tillverkar platspåsar för bland annat Ica berättar att handlarna betalar runt 70-80 öre per platspåse när de köps in, skriver Metro.

Normalpriset på en plastpåse brukar ligga mellan 1,50 och två kronor, vilket gör att butikerna gör en enorm förtjänst på försäljningen av plastpåsar.

– Det är ingen tvekan om att de tjänar mycket pengar på det, det är riktigt bra marginaler, säger Lars Lundin, vd för Bengt Lundin AB till Metro.

Utifrån beräkningen att butikerna köper in 670 miljoner plastpåsar för 80 öre och säljer dem för 1,50 kronor gör handlarna en sammanlagd vinst på 469 miljoner kronor per år.

Det har kommit förslag på att höja priset till fem kronor styck, men om en sådant förslag skulle bli aktuellt kommer en del av vinstmarginalen att användas till miljöfrämjande insatser.

 

Relaterade artiklar