Laddar

Butik kan varnas – misstänkts ha brutit mot lagen

En butik i Kristianstad misstänks ha brutit mot lagen. Nu ska politikerna ta ett beslut ifall ägaren ska tilldelas en varning.

delningar

En butik i Kristianstad har under en längre tid varit föremål för tillsyn av olika myndigheter. Senast under våren fick de besök av polisen. Anledningen var att miljö- och hälsoskyddsmyndigheten hade tagit ett beslut att de inte fick sälja någon tobak under tre månaders tid. Det grundade sig på att tobaken saknade svensk varningstext.

Beslutet om försäljning hade ägaren brutit mot. Polisen hittade en mängd cigaretter i butikslokalen och inledde en utredning om brott mot tokbakslagen. Det tog också tobaken i beslag.

I mitten av september fick samma verksamhet ett besök av inspektörer från Tullverket. De hittade cigaretter och löstobak till försäljning. Problemet var att varorna fortfarande saknade den svenska hälsovarningen. Det vill säga de etiketter, där man varnar för hälsofaran med att exempelvis röka cigaretter.

Att inte ha den varningen på tobak är ett brott mot lagen. Totalt var det tio kilo löstobak och 480 cigaretter som saknade beteckningen. Nu har Tullverket lämnat över informationen till miljö- och hälsoskyddsnämnden i Kristianstad.

Förslaget är att butiken ska tilldelas en varning. Det är alternativet till att förbjuda försäljningen helt, under en begränsad period. Ägaren av butiken har tidigare uppgett att vårens försäljningsförbud under tre månader, var ett för hårt straff.

Relaterade artiklar