Laddar

Butik i Kristianstad hade smuggelgods

Butiken i Kristianstad hade smuggelgods. Nu döms ägaren i Kristianstads tingsrätt.

delningar

Det var för nästan exakt två år sedan som det gjordes en tillsyn i butiken i centrala Kristianstad. De hittade då tobaksvaror som såg misstänkta ut. Av den anledningen kallades Tullverket till lokalen för att göra en inspektion.

De hittade 5,5 kilo röktobak och cirka två kilo cigaretter som misstänks vara smuggelgods. Dessutom fanns det ytterligare cirka tio kilo tobak som inte fick lov att säljas i butiken. Nästan allt har tagits i beslag av polisen.

Nu har det hela fått sitt rättsliga efterspel efter att butiksägaren åtalats i Kristianstads tingsrätt för olovlig befattning med smuggelgods samt olovlig befattning med punktskatteplktiga varor.

Förklaringen från ägaren är att han har fått tobaken av vän som var skyldig honom pengar. När han förstod att det inte var tillåtet att ha cigaretterna och röktobaken, hade han avsikten att skicka tillbaka paketen. En del cigaretter har han också haft för eget bruk, men förvarade i butiken för att barnen inte skulle komma åt dem.

Tingsrätten går delvis på butikinnehavarens historia. En del av cigaretterna kan ha varit köpta av vänner och givits till mannen. Han uppges vara storrökare. En del av cigaretterna är dock inte till för svenska marknaden, något som butiksinnehavaren ska ha varit medveten om. Han kommer därför inte helt undan med straff.

Mannen döms för att ha befattat sig med smuggelgods och får nu betala dagsböter på totalt 3 000 kronor. Han ska också betala pengar till brottsofferfonden, eftersom att fängelse ingår i straffskalan.

Relaterade artiklar